Administrația Trump a luat în calcul și anularea alegerilor din România atunci când a decis eliminarea țării noastre din Programul Visa Waiver.
Daniel Lippman, jurnalist Politico la Casa Albă, a obținut un memoriu intern al Consiliului Național de Securitate (NSC) care arată că administrația Trump a avut în vedere și un alt factor atunci când a decis să elimine România din Programul Visa Waiver, unde fusese inclusă de fosta administrație Joe Biden. Factorul avut în vedere a fost nerespectarea de către România a ceea ce Casa Albă considera a fi norme democratice, după anularea alegerilor de anul trecut.
CITEȘTE ȘI - Scandal pe Visa Waiver: George Simion vs. ambasadorul Andrei Muraru. Se cere demisia
Foto: Agerpres
România a devenit ținta vicepreședintelui SUA, J.D. Vance, la Consiliul de Securitate de la München, după anularea alegerilor prezidențiale din 2024, iar mai apoi interzicerea candidaturii lui Călin Georgescu.
Decizia anulării alegerilor din România a fost luată „pe baza unor suspiciuni şubrede ale unei agenţii de informaţii“ şi în urma „unei enorme presiuni din partea vecinilor continentali“, a remarcat vicepreşedintele SUA.
Memoriul intitulat „rezumatul concluziilor” al ședinței comitetului de coordonare a politicilor din cadrul NSC din 14 martie arată că au existat disensiuni interne cu privire la această decizie. Ambasada SUA la București a avertizat că „revocarea statutului României ar putea dăuna imaginii SUA,” potrivit documentului.
Totuși, comitetul, prezidat de directorul NSC pentru Europa și Eurasia, Andrew Peek, a concluzionat că este important ca România „să respecte procesul democratic și să organizeze alegeri libere, corecte și transparente”. Întâlnirea a fost convocată pentru a contribui la un „efort mai amplu al administrației de a preveni degradarea normelor și practicilor democratice în Europa în general”, se mai arată în memoriu.
„Protejarea integrității sistemului nostru de imigrație și vize este esențială pentru securitatea națională,” a declarat un oficial de la Casa Albă pentru NSD.
„Există cerințe stricte pentru a beneficia de programul Visa Waiver și nu era clar dacă România le îndeplinea cu adevărat când administrația Biden a grăbit procesul în ultimele sale zile. Avem, de asemenea, îngrijorări legate de acțiuni anti-democratice în Europa, inclusiv folosirea legii ca armă împotriva anumitor puncte de vedere”, a mai zis acesta.
În plus, purtătoarea de cuvânt a DHS, Tricia McLaughlin, a declarat că instituția este „recunoscătoare pentru parteneriatul strâns cu România de-a lungul anilor în vederea consolidării cooperării în domeniul securității” și că țara ar putea fi reconsiderată pentru program în viitor.
Foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru
Un purtător de cuvânt al ambasadei României a declarat că astfel de considerente privind normele democratice „nu au făcut parte din dialogul nostru cu oficialii americani” și că, „pe baza evaluărilor agențiilor americane care au dus la desemnarea României ca țară eligibilă pentru VWP, România a îndeplinit cerințele statutare ale programului”.
„România își reafirmă întreaga disponibilitate de a se angaja în discuții cu Statele Unite, în calitate de parteneri strategici apropiați, privind modalitățile de a aborda această problemă pe viitor,” a adăugat purtătorul de cuvânt. „Decizia de a interzice candidatura domnului Călin Georgescu a fost luată în cadrul constituțional existent de o autoritate independentă – nu de către guvernul României”, a mai spus acesta.
Alegerile prezidențiale din anul 2024 au fost anulate vineri, 6 decembrie, cu doar două zile înainte de începrera votării în România, de către Curtea Constituțională. Motivul anulării procesului electoral a fost existența unor inteferențe străine în alegeri și influențarea votului cetățenilor, în ruma ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
CITEȘTE ȘI - Prima reacție a Ambasadei SUA la București după eliminarea României din Visa Waiver
Într-un anunț publicat de Homeland Security chiar înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din acest an, SUA au precizat că retrag România din Programul Visa Waiver.
„Astăzi, Departamentul pentru Securitate Internă, în consultare cu Departamentul de Stat, a anulat desemnarea României în Programul de renunțare la vize (VWP).
În ciuda preocupărilor legate de securitate, administrația Biden a desemnat România drept țară VWP pe 9 ianuarie 2025. Pe 25 martie 2025, DHS a întrerupt implementarea VWP pentru a efectua o revizuire a desemnării României. Revizuirea respectivă s-a încheiat și, având în vedere accentul pus de această Administrație pe securitatea frontierelor și a imigrației, DHS a decis că desemnarea României ar trebui anulată pentru a proteja integritatea VWP și pentru a asigura securitatea frontierelor și a imigrației. România ar putea fi reexaminată pentru desemnarea VWP în viitor, dacă îndeplinește criteriile legale de eligibilitate” arată comunicarea DHS publicată astăzi, 2 mai 2025, pe site-ul propriu.
”Menținerea standardelor înalte ale Programului de renunțare la vize este esențială pentru securitatea noastră națională. Având în vedere accentul pus de această Administrație pe securitatea frontierelor și a imigrației, Secretarul pentru Securitate Internă a decis, în consultare cu Secretarul de Stat, să anuleze desemnarea VWP a României, cu efect imediat”, a declarat secretarul adjunct Tricia McLaughlin.
”Suntem recunoscători pentru parteneriatul strâns al României de-a lungul anilor în vederea consolidării cooperării în domeniul securității. Este posibil ca România să fie reexaminată pentru admiterea în VWP în viitor“ se arăta în anunțul publicat de Homeland Security.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu