Studiu neuropsihic. Ce se întâmplă cu amintirile atunci când îmbătrânim

Un nou studiu neuropsihic scoate la iveală detalii uluitoare privitoare la modul în care se manifestă amintirile oamenilor atunci când aceștia îmbătrânesc.

Cercetătorii care studiază relația complexă dintre îmbătrânire și memorie au descoperit că oamenii își pot aminti detaliile despre evenimentele din trecut cu o precizie surprinzătoare de 94%. Aceste rezultate, publicate în revista Psychological Science, sugerează că poveștile pe care le spunem, despre evenimentele din trecut, sunt corecte, deși detaliile tind să se estompeze în timp.

„Aceste rezultate sunt surprinzătoare pentru mulți, având în vedere pesimismul general cu privire la acuratețea memoriei și ideea predominantă că memoria pentru evenimente unice nu este de încredere”, a declarat Nicholas Diamond, cercetătorul principal al studiului. Totodată, Brian Levine, cercetător senior la RRI și profesor de psihologie și neurologie la Universitatea din Toronto a spus că „acest studiu ne arată că precizia memoriei este de fapt destul de bună în condiții normale și rămâne stabilă pe măsură ce îmbătrânim”.

Cum s-a realizat studiul?

Pentru studiul lor, cercetătorii au creat un eveniment captivant, controlat științific: un tur audio-ghidat de 30 de minute de artă și alte obiecte afișate la centrul de cercetări Baycrest. Două zile mai târziu, participanții au fost rugați să-i spună cercetătorului tot ce și-au putut aminti despre tur. Răspunsurile au fost înregistrate și apoi verificate împotriva faptelor. Utilizarea evenimentelor standardizate și verificabile pentru a testa memoria este o abordare inovatoare, au spus cercetătorii, deoarece oamenii de știință folosesc stimuli artificiali de laborator, cum ar fi liste de cuvinte aleatorii, mai degrabă decât experiențe din viața reală, sau testează memoria participanților pentru experiențe personale trecute, care nu poate fi verificat.

Rezultatele au arătat că acuratețea participanților a fost ridicată, deși, așa cum era de așteptat, numărul de detalii pe care și le-au amintit a scăzut odată cu vârsta și timpul. În cel mai bun caz, și-au amintit aproximativ 25% din experiența lor. "Acest lucru sugerează că uităm majoritatea detaliilor din evenimentele cotidiene, dar detaliile pe care le amintim corespund realității din trecut", a spus Nicholas Diamond.

Rezultatele acestor studii pot contribui la identificarea diferențelor în memorie la cei care dezvoltă demență, a spus dr. Levine, potrivit MedicalXpress.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel