STUDIU - Consumul de droguri la nivel naţional, în continuă creştere. Bucureştenii consumă toate tipurile

Consumul de droguri, de orice fel, este în creştere în România, în rândul polulaţiei de 15-64 de ani, ajungând la 4,1% din populaţia generală, faţă de 1,7% în 2007, iar în Bucureşti s-a constatat un consum al tuturor tipurilor de substanţe stupefiante, potrivit unui studiu prezentat, vineri, de Agenţia Naţională Antidrog (ANA).

Autor: Roberta Cautiş

Dintre drogurile ilegale, cel mai consumat este canabisul, într-un procent de 1,6 la sută faţă de 1,5 la sută în 2007 şi 1,7 la sută în 2004, urmat de ecstasy (0,7 la sută), heroină şi cocaină (câte 0,3 la sută), se arată în studiul „Prevalenţa consumului de droguri în România“, citat de mediafax.

La grupele de vârste 15 - 24 de ani şi 25 - 34 de ani este înregistrată cea mai mare prevalenţă a consumului de droguri ilegale de-a lungul vieţii.

Prevalenţa consumului de canabis de-a lungul vieţii este de 1,6 la sută, în ultimul an a fost de 0,3 la sută, iar în ultima lună de 0,1 la sută.

"Canabisul se consumă în toate regiunile ţării, pe regiuni fiind înregistrate următoarele procente: 6 la sută în Bucureşti - Ilfov, 2 la sută în Centru, 1,5 la sută în regiunea Vest, 1,4 la sută în Sud est, 0,9 la sută în Sud Vest, 0,8 la sută în Nord Est şi 0,4 la sută în Sud şi Nord Vest. De-a lungul vieţii canabisul este experimentat de populaţia de toate vârstele, celelate droguri fiind încercate cu precădere de populaţia tânără, cu vârsta de 15 - 34 de ani. Cea mai mică vârstă declarată de un respondent pentru debutul în consumul de canabis a fost de 14 ani, media vârstei de debut fiind 22 de ani", a declarat directorul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), Sorin Oprea.

Prevalenţa consumului de ecstasy de-a lungul vieţii este de 0,7 la sută, cea din ultimul an de 0,2 la sută, iar cea din ultima lună de 0,14 la sută. Şi acest drog se consumă în majoritatea regiunilor ţării, cu excepţia regiunilor Sud Vest, Sud Est şi Nord Vest.

Consumul de cocaină se înregistrează în Bucureşti - Ilfov, prevalenţa de-a lungul vieţii fiind de 0,9 la sută, în Vest (0,5 la sută), în Centru şi Nord Vest (0,4 la sută) şi în Nord est (0,3 la sută), în timp ce consumul de amfetamine şi ciuperci halucinogene este întâlnit exclusiv în Bucureşti - Ilfov.

Consumul de solvenţi, substanţe inhalante şi aurolac este mai des întâlnit în Vest, Sud Vest, Bucureşti, Nord Vest şi Nord est, ketamina în Vest, Sud Vest şi Bucureşti - Ilfov, în timp de heroina este consumată cel mai frecvent în Bucureşti - Ilfov, cu o prevalenţă de 1,7 la sută, urmată de Vest (0,5 la sută) şi Centru (0,4 la sută).

"Similar cu situaţia înregistrată în cazul prevalenţei de-a lungul vieţii, prevalenţa consumului de droguri în ultimele 12 luni continuă să fie concentrată pe droguri recreaţionale, cum ar fi canabisul lşi ecstasy, care sunt consumate cu predilecţie de tineri între 15 şi 34 de ani, majoritatea de sex masculin, mai ales din regiunile Bucureşti - Ilfov şi Vest. (...) Pentru prima oară la nivel naţional este semnalat consumul de ketamină", a declarat şeful ANA.

El a menţionat că în Bucureşti, spre deosebire de restul ţării, respondenţii au declarat că au consumat toate tipurile de droguri ilegale menţionate în chestionar.

Astfel, prevalenţa consumului de canabis de-a lungul vieţii este, în Capitală, de şase la sută, în ultimul an de 1,3 la sută, iar în ultima lună de 0,4 la sută.

"Dacă analizăm prevalenţa consumului în ultimele 12 luni, respondenţii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani au declarat într-un procent de 2,6 la sută că au consumat recent canabis, comparativ cu cei din grupa de vârstă 25 - 34 de ani la care procentul înregistrat a fost de 1,8 la sută, respectiv cei din grupa 45 - 54 de ani cu 2,3 la sută", a declarat Oprea.

El a precizat că bărbaţii, comparativ cu femeile, au declarat un consum mai mare de canabis. Astfel, opt la sută dintre bărbaţi au experimentat consumul de canabis, faţă de 4,1 la sută dintre femei.

Studiul "Prevalenţa consumului de droguri în România" a fost efectuat pe un eşantion de 5.100 de persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani, colectarea datelor fiind realizată în perioada noiembrie - decembrie 2010.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel