Studiile FALSE despre vaccinul Covid-19 fac pagube ireparabile. Oamenii de știință avertizează

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Studiile despre Covid-19 cu metodologii deficitare sau care au ajuns la concluzii eronate au creat haos pe rețelele de socializare.

Studii despre COVID-19 care au folosit o metodologie deficitară şi au ajuns la concluzii eronate au încins spiritele pe reţelele de socializare, conferind o credibilitate ştiinţifică scepticismului legat de vaccinare, într-o perioadă în care criza informaţiei continuă să facă ravagii în domeniul sănătăţii publice, potrivit Agerpres.

Întrucât studiile despre noul coronavirus sunt de acum discutate şi distribuite pe scară largă în afara domeniului medical, retragerea lor nu mai este suficientă pentru a calma pasiunile pe care ele le generează pe internet.

Pagubele sunt permanente odată ce un astfel de studiu ajunge să fie citit

„Odată publicat un astfel de studiu, pagubele sunt irevocabile", a explicat Emerson Brooking, cercetător-rezident la Digital Forensic Research Lab din cadrul Atlantic Council, un laborator specializat în identificarea şi analiza dezinformării, cu sediul în Washington.

După părerea lui, aceste studii problematice „au pus gaz pe foc" în dezbaterile purtate pe reţelele de socializare de adepţii teoriilor conspiraţiei şi de persoanele sceptice faţă de existenţa pandemiei de COVID-19. Ele „generează adeseori multă interacţiune în spaţiul online". Descoperirile enunţate de astfel de studii „sunt apoi preluate de articole înşelătoare" publicate pe alte platforme.

Acest tip de dezinformare este deosebit de periculos într-o perioadă în care ritmul de vaccinare anti-COVID-19 încetineşte, mai ales în Statele Unite, unde autorităţile sanitare continuă să afirme că decesele asociate coronavirusului se înregistrează majoritar în rândul populaţiei nevaccinate.

„Impact major"

Revista medicală Vaccines a publicat la sfârşitul lunii iunie 2021 un studiu despre riscurile şi beneficiile vaccinării împotriva COVID-19. Studiul, validat de un comitet ştiinţific de lectură, propunea concluzii îngrijorătoare: vaccinurile ar cauza două decese la fiecare trei persoane pe care le protejează de coronavirus.

La două zile după publicarea studiului, un mesaj scris pe Twitter de Robert Malone, cercetător şi critic al vaccinurilor anti-COVID-19, care relua concluziile studiului, strângea câteva mii de redistribuiri. La rândul ei, Liz Wheeler, comentator politic cu opinii conservatoare, scriitoare şi prezentatoarea unui podcast în Statele Unite, a prezentat studiul şi încuraja lectura acestor „recomandări ştiinţifice bine informate", într-un videoclip care a avut peste 250.000 de vizualizări pe Facebook. Însă, pe 2 iulie, revista medicală a retras studiul, cauza invocată fiind „mai multe erori care au compromis fundamental interpretarea concluziilor sale".

Cel puţin patru membri din comitetul ştiinţific al revistei au demisionat în urma validării studiului, inclusiv Katie Ewer, profesor-asociat la Institutul Jenner din cadrul Universităţii Oxford din Marea Britanie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel