Dr. Ioana Bianchi, Director Relații Externe ARPIM, a fost prezentă la conferința cu titlul ”Pompează Viață #CardiomiopatiaContează”, organizată de DC Media Group, sub egida Societății Române de Cardiologie și Fundației Române a Inimii.
Dr. Ioana Bianchi a vorbit, în cadrul conferinței, despre ce pot face inovația, cercetarea și dezvoltarea medicală pentru ca cei care suferă de cardiomiopatie să poată beneficia de îngrijiri adecvate.
„În primul rând, putem să transmitem niște informații care poate nu sunt cunoscute nici autorităților, nici profesioniștilor din sănătate. Prima informație este că, ieri, prima terapie inhibitor de miozină, aprobată anul trecut de FDA în SUA, este disponibilă pacienților cu cardiomiopatie hipertrofică obstructivă în Scoția, pentru că unul dintre principalele aspecte ale oricărei strategii este accesul la investigații, infrastructură, accesul la opțiunile medicale, dintre care, o parte sunt și medicamentoase.
În al doilea rând se vorbește foarte mult de finanțare și de cele mai multe ori se începe cu: investigațiile costă mult, inovația costă mult, dar nu facem niciodată exercițiul invers să vedem cât costă neaplicarea acestor inovații, atât ca investigații, cât și că medicamente. Deci unul dintre aspectele în care cred că putem colabora, și ca industrie, și ca profesioniști, sunt aceste date care este povara bolii și care sunt costurile evitate prin aplicarea unor tratamente, unor investigații, unor modalități terapeutice.", a spus dr. Ioana Bianchi.
Medicul susține că multe țări au implementat diverse modalități menite să partajeze riscul financiar. Aceasta a oferit exemplul Poloniei care a avut o strategie foarte bine pusă la punct.
„Trecând dincolo de discuția de preț al medicamentului, există foarte multe modalități de a partaja acest risc financiar, care au fost implementate cu succes în alte țări, și înainte de a vorbi de prioritizare trebuie să spunem câți bani avem și care sunt modalitățile prin care putem să ajungem să tratăm cât mai mulți pacienți.
Colegii din Polonia, când și-au făcut strategia de boli cardiovasculare, și-au prevăzut deja, pe următorii 10 ani, câte 60 de milioane de euro în fiecare an. E mult, e puțin, e de discutat. Pentru a ajunge să vorbim de finanțare informați trebuie să ne facem aceste calcule și sper că planul de acțiune va identifica și sursele de finanțare din vreme ca să nu ajungem în alte situații.
La nivel european există un parteneriat, cel mai mare parteneriat public-privat între industrie și Comisia Europeană, se numește Innovative Health Initiative. M-am uitat pe subiectele pentru call-ul care are deadline în 22 mai, sunt deja două subiecte pe cardiovascular.", a spus dr. Ioana Bianchi la conferința „Pompează Viață #CardiomiopatiaContează”, organizată de DC Media Group.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu