EXCLUSIV  Știința și religia: complementare sau ireconciliabile? Prof. univ. dr. Mircea Duțu: Ea urmărește un adevăr perisabil care întotdeauna poate să fie perfecționat / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wirestock
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wirestock

Prof. univ. dr. Mircea Duțu, directorul Institutului de Cercetări Juridice „Andrei Rădulescu” din cadrul Academiei Române, a fost invitat la emisiunea „DC Edu", de pe DC News și DC News TV, unde a vorbit despre relația dintre știință și religie. 

Profesorul universitar dr. Mircea Duțu a vorbit despre relația dintre știință și religie, subliniind că le consideră mai degrabă complementare decât ireconciliabile. El a evidențiat că, în timp ce știința urmărește un adevăr științific perisabil, religia își propune să descopere un adevăr ultim, absolut și etern.

„Ați scris o carte tulburătoare „Procesul lui Iisus”. Ați abordat momentul acesta crucial al umanității din perspectivă multiplă, multidisciplinară. Știința și religia sunt complementare sau sunt ireconciliabile? Cum facem să le privim împreună? Sau sunt două fețe ale aceleiași monede?”, a întrebat Sorin Ivan, decan, director al revistei Tribuna Învățământului.

„Le-aș considera mai degrabă complementare. Ca ecologist, sunt de părere că fiecare credincios și fiecare credo-religios diferă de la o teorie științifică prin aceea că el pretinde să urmărească și să cunoască un adevăr ultim, absolut, etern, în timp ce teoria științifică urmărește un adevăr științific, unul perisabil care întotdeauna poate să fie perfecționat.

În același timp, regula religioasă vizează perfecționarea omului în scopul de a accede la izbăvire, pe când cea juridică tinde să ofere pace, securitate juridică, posibilitatea conviețuirii individuale într-un cadru colectiv.

Cred că ceea ce le unește, mai ales din această perspectivă ecologică, este idealul că orice viață trebuie să fie trăită cu respect, tratată cu respect întrucât întreaga natură e impregnată de spirit și de Dumnezeu, în funcție de credințele fiecăruia.", a spus prof. univ. dr. Mircea Duțu. 

 

3. -imagine fara descriere- (mircea-dutu-academia-rom_03606500.jpg)

 

„Componenta spirituală este esențială pentru educația juridică"

Profesorul Mircea Duțu a subliniat importanța conștientizării faptului că oamenii nu sunt singuri în cadrul naturii și că aspectul spiritual este crucial în educația juridică.

„Atunci când ne considerăm că aparținem naturii trebuie să vedem că nu suntem singuri și să avem în vedere, mai ales faptul că această componentă spirituală este esențială pentru educația juridică.

Să avem în vedere acțiunea lui Green Patriarch de la Constantinopol sau mai ales a lui Papa Francisc. Să nu uităm că Laudato si și toate poziționările suveranului pontif, în problemele ecologice ale lumii, reprezintă o contribuție esențială la rezolvarea lor.

Convertirea ecologică a creștinului reprezintă o forță extraordinară pentru soluționarea problemelor ecologice contemporane. Să nu uităm ce spunea Papa: „Omul iartă uneori, Dumnezeu ne iartă pentru greșelile noastre față de natură întotdeauna, dar natura se pare că nu ne iartă niciodată pentru ceea ce îi facem atunci când o distrugem în mod ireversibil.”, a spus prof. univ. dr. Mircea Duțu la emisiunea „DC Edu", de pe DC News și DC News TV. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel