Organizația Mondială a Sănătății spune că, un adult trebuie să consume cel puțin 400 de grame de legume și fructe pe zi, pentru a reduce riscul de cancer, boli cardiovasculare și diabet.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă adulților să consume cel puțin 400 de grame de legume și fructe și 25 de grame de alimente bogate în fibre.
Copiii cu vârste între 2 și 5 ani trebuie să consume cel puțin 250 de grame pe zi de legume și fructe; de la 6 la 9 ani, cel puțin 350 de grame pe zi; și 10 ani sau mai mult, cel puțin 400 de grame pe zi. De asemenea, OMS recomandă copiilor să consume alimente bogate în fibre. Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani trebuie să consume cel puțin 15 grame pe zi; cei 6-9 ani, minim 21 de grame pe zi; iar cei de 10 ani sau mai mult, cel puțin 25 de grame pe zi.
Recomandările OMS au ca scop reducerea riscului de creștere în greutate și a bolilor netransmisibile, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și anumite tipuri de cancer, informează 20minutos.es.
Potrivit OMS, consumul de grăsime totală nu trebuie să depășească 30% din aportul total de energie.
De asemenea, specialiștii indică faptul că grăsimile consumate de toate persoanele de la vârsta de 2 ani ar trebui să fie în principal acizi grași nesaturați (așa-numitele grăsimi sănătoase). Potrivit recomandărilor OMS, ponderea grăsimilor trans trebuie să fie mai mică de 1% din consumul total de energie.
În ceea ce privește acizii grași saturați și acizii grași trans din alimentație, specialiștii subliniază că aceștia pot fi înlocuiți cu alți nutrienți, precum acizii grași polinesaturați, acizii grași mononesaturați de origine vegetală sau carbohidrații din alimente care conțin fibre, precum cereale integrale, legume, fructe și leguminoase.
Acizii grași saturați pot fi găsiți în carnea grasă, lactate, unt, untură, ulei de palmier, ulei de cocos și acizii grași trans în alimente coapte și prăjite și mâncare preambalată.
OMS spune că aportul de carbohidrați pentru toate persoanele de la vârsta de 2 ani ar trebui să provină în principal din cereale integrale, legume, fructe și leguminoase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News