EXCLUSIV  Stații de încărcare pentru mașinile electrice. Neculaescu (AFM): Ele pot fi grupate între blocuri. Doar aceste entități sunt eligibile finanțării

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Laurențiu Neculaescu, președintele AFM, a vorbit despre stațiile de încărcare pentru mașinile electrice.

Laurențiu Neculaescu a vorbit despre sprijinul pe care îl oferă Administrația Fondului pentru Mediu în vederea realizării de stații de încărcare pentru mașinile electrice:

„Avem programe destinate stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice, unde sunt două tipuri de programe. Avem o sesiune care a început anul trecut, unde am finanțat stații de încărcare de putere mare, denumite fast charge, cele de 75 de kilowați, care încarcă rapid mașina electrică, sesiune care s-a închis în luna august, iar acum urmează - am publicat deja ghidul - o sesiune pentru stații de încărcare pentru mașini electrice cu putere mică, de la 3,4 kilowați până la 22 de kilowați.

Acest program l-am gândit în special pentru zona de orașe, pentru că sunt stații care încarcă mașina în decursul a câteva ore, peste noapte. Ele pot fi grupate între blocuri, în spatele blocurilor, astfel încât omul, când vine acasă de la muncă, își lasă mașina la încărcat peste noapte și dimineața o găsește încărcată și poate să o folosească. Aici am alocat 500 de milioane de lei, 20.000 de lei pentru stațiile cu putere mică, 3-4 - 22 de kilowați și 60.000 de lei dacă se achiziționează o stație de la 7,4 până la 22 de kilowați. Prin intermediul ghidului de finanțare am permis să fie eligibilă inclusiv cheltuiala cu branșamentele, dacă au nevoie de putere instalată pentru aceste stații.

De asemenea, dacă unitatea administrativ teritorială respectivă, dacă se gândește să pună aceste stații sub o copertină sau sub un acoperiș, sunt eligibile cheltuielile privind achiziționarea de panouri fotovoltaice care să genereze o parte din energia pentru aceste stații. Urmează că UAT-urile să depună aplicațiile“, a spus Laurențiu Neculaescu.

„Deci, crearea de stații de încărcare pentru mașinile electrice se adresează primăriilor?“, a întrebat Bogdan Chirieac.

„Da, primăriilor!“, a răspuns președintele AFM.

„Și primăria stabilește dacă, în mijlocul unui grup de blocuri, de pildă, are teren și poți organiza o stație de încărcare“, a spus Bogdan Chirieac.

„Exact! Locația o stabilesc dumnealor în funcție de disponibilul de teren pe care îl au pe raza primăriei“, a spus Laurențiu Neculaescu.

„La astea de putere mică îi finanțați și pe cei care stau la casă și vor să-și facă o astfel de stație?“, a insistat Bogdan Chirieac.

„Nu finanțăm persoane fizice, doar primării. Prin ghid am permis inclusiv instituțiilor de învățământ, universităților. Inclusiv ele sunt eligibile să le achiziționeze și să le pună în curtea universității“, a mai spus președintele AFM.

PROGRAME DESTINATE DEZVOLTĂRII INFRASTRUCTURII DE REÎNCĂRCARE A AUTOVEHICULELOR ELECTRICE

Pentru dezvoltarea infrastructurii de reîncărcare a autovehiculelor electrice, sunt prevăzute:

- finalizarea evaluării dosarelor depuse pentru realizarea de staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în localități, sesiune 13 decembrie 2021 – 12 august 2022, cu un buget alocat de 500 de milioane de lei. Înscrierea solicitanților în aplicația informatică s-a realizat în limita a 150% din bugetul alocat sesiunii. În cadrul programului au fost depuse 1.027 dosare de finanțare în valoare de 735.351.361,87 lei;

- lansarea sesiunii de finanțare pentru Programul privind dezvoltarea infrastructurii de reîncărcare pentru vehicule electrice și electrice plug-in în localităţi, prin instalarea de stații de reîncărcare cu putere normală, în perioada 14 noiembrie 2022 ora 10:00 – 23 decembrie 2022, ora 14:00 sau la epuizarea bugetului alocat sesiunii de finanțare.

Solicitanții eligibili în cadrul programului privind instalarea de stații de reîncărcare cu putere normală sunt:

- instituţiile publice, inclusiv unitățile de învățământ de stat;

- unitățile administrativ-teritoriale, precum și subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti;

- localitățile care nu sunt unități administrativ-teritoriale, dar sunt atestate ca staţiuni turistice;

- asociaţiile de dezvoltare intercomunitară.

Suma alocată sesiunii de finanțare este de 500 milioane lei.

Fiecare dintre acești beneficiari va putea aplica pentru instalarea de stații de reîncărcare și va putea beneficia de finanțare în procent de 100% din totalul cheltuielilor eligibile ale unui astfel de proiect, în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel