Spitalele sunt pline: Gripa a atins nivel de alertă epidemiologică. Dr. Adrian Marinescu avertizează asupra vaccinării și prevenției

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

România se confruntă cu un val puternic de gripă, iar spitalele sunt supraaglomerate. În ultima săptămână, peste 200.000 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică și pneumonii) au fost raportate, ceea ce înseamnă o creștere de aproximativ 30% față de săptămâna precedentă. 

Institutul Național de Sănătate Publică avertizează că situația este fără precedent, iar Ministerul Sănătății a emis o serie de recomandări urgente pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

 

Spitalele, sufocate de pacienți: „Nu e deloc simplu, dar încercăm să gestionăm situația”

Situația în unitățile medicale este critică, iar managerii de spitale atrag atenția că valul de gripă va continua și în luna februarie. Dr. Adrian Gabriel Marinescu, managerul Institutului „Matei Balș” din București, a explicat că numărul pacienților internați zilnic este extrem de ridicat.

„În acest moment în spital este o presiune crescută, se întâmplă de câteva săptămâni. Probabil că toată luna februarie cam în același scenariu ne vom găsi. Sunt infecții respiratorii acute, nu mă refer doar la gripă, ci și la alte virusuri, plus că sunt și alte boli infecțioase care vin în tot timpul anului, indiferent că este vorba de copii sau de adulți. Avem în jur de 250 de prezentări în 24 de ore, iar 20% dintre pacienți trebuie internați. Nu e deloc simplu, dar încercăm să gestionăm în așa fel încât să funcționeze toate lucrurile acestea.”, a declarat medicul pentru Antena 3 CNN.

 

Importanța vaccinării

Pentru a preveni îmbolnăvirile, Ministerul Sănătății a emis o serie de măsuri esențiale pentru populație și angajați, cum ar fi aerisirea periodică a spațiilor înainte de a începe activitatea, dar și vaccinarea împotriva gripei. De asemenea este foarte important să ne îmbrăcăm bine, mai ales că au scăzut temperaturile și extrem de importantă este și vaccinarea împotriva gripei, spun specialiștii.

Dr. Marinescu a menționat că lipsa vaccinării a contribuit semnificativ la amploarea acestui val gripal:

„Înainte să vorbim de simptome, vreau să discutăm de prevenție, pentru că vaccinarea precară ne-a adus aici. Vă spuneam la început de sezon cum va fi. Răspunsul era simplu: spuneți-mi câți oameni se vaccinează în România, ca să vă spun cum va fi sezonul de gripă. După pandemie, din păcate, românii se vaccinează într-o mai mică măsură, pentru că sursele nu sunt credibile. Iar acest lucru nu se va schimba peste noapte, iar rolul nostru, al medicilor este să încercăm să îi informăm, astfel încât să schimbăm măcar sezoanele care urmează. În plus, chiar și acum ar trebui să se vaccineze, sezonul este departe de a se încheia.”

 

Ce trebuie să facă persoanele care prezintă simptome de gripă?

Pentru cei care au deja simptome, medicii recomandă consultarea medicului de familie înainte de a merge la camera de gardă, pentru a evita supraaglomerarea spitalelor. De asemenea, sub nicio formă nu trebuie administrate antibiotice fără prescripție medicală.

„Cei care au deja simptome, în primul rând nu ar trebui să ia antibiotic în niciun caz. Practic urgența poate să fie în cazul în care de exemplu o persoană în vârstă, cu boli cronice, care să zicem respiră greu, sau un copil mic care face febră, evident că va ajunge la camera de gardă. Ceilalți însă, după părerea mea ar trebui să meargă întâi la medicul de familie, pentru că timpul de așteptare la o cameră de gardă este lung, din păcate, iar acest lucru nu se poate schimba.”, încheie Dr. Marinescu pentru Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel