Spitale regionale. Unde vor fi construite

Spital
Spital

Guvernul României și Banca Europeană de Investiții (BEI) semnează luni, 5 decembrie, la Palatul Victoria, acordul privind construcția spitalelor regionale. Totodată va fi lansată și Strategia Națională de Resurse Umane în Sănătate. Cele trei mari spitale regionale vor fi construite la Iași, Cluj-Napoca și Craiova.


Cele trei spitale regionale, care vor fi construite la Iași, Cluj-Napoca și Craiova, beneficiază de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

În prima parte a anului 2016, s-a pus problema unui blocaj în construcţia celor trei spitale regionale: proiectul putea fi amânat dacă autorităţile nu trimiteau la Bruxelles harta nevoilor din sistemul medical. Uniunea a modificat termene de mai multe ori, însă blocajele au continuat în mai multe ministere sau în Parlament.

Comisia Europeană aşteapta studiile de fezabilitate pentru aceste spitale până în septembrie, însă autorităţile locale din Cluj, Craiova şi Iaşi au alocat terenuri pe care nu se pot face asemenea construcţii. Între timp, s-au făcut pași înainte

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a primit de la Consiliul Judeţean (CJ) Cluj terenul de 14 hectare din Floreşti pe care va fi construit, cu fonduri europene, Spitalul Regional de Urgenţă din Cluj.

[citeste si]

Potrivit proiectului, viitorul Spital Regional de Urgenţă Cluj urma să aibă 800 de paturi, 37 de secţii medicale şi să dispună de un heliport.

România va beneficia în perioada de programare 2014-2020 de Fonduri structurale și de investiții în valoare de peste 30 de miliarde de euro. Pentru a putea utiliza fondurile europene puse la dispoziție, România este obligată, în baza Acordului de Parteneriat cu Comisia Europeană, să îndeplinească 22 de condiționalități ex-ante. Unele dintre acestea se referă tocmai la domeniul sănătății.

Prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, România are alocate peste 325 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor de asistență medicală. La aceasta sumă, se adaugă o finanțare de 250 de milioane de euro prin intermediul Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), pentru proiectul 'Îmbunătățirea calității și eficienței sistemului de sănătate din România,' din care însă România, nu a utilizat deocamdată bani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel