Bogdan Chirieac a comentat cel mai recent raport oficial al CSAT, care arată ce a urmărit spionajul rus în România.
În raportul anual de activitate pentru anul 2023, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), instituție responsabilă cu coordonarea politicii de apărare a României, a evidențiat principalele obiective ale serviciilor de informații considerate "ostile". Documentul CSAT arată că ”Federaţia Rusă a fost principalul actor politic şi militar implicat în toate dosarele de securitate din vecinătate. Provocările de natură militară au continuat să fie generate de acțiunile Moscovei pentru prezervarea şi consolidarea influenţei asupra statelor din acest areal şi pentru proiectarea propriilor ambiţii geopolitice”.
Potrivit CSAT, acțiunile serviciilor inamice de informații au avut ca principale obiective următoarele:
- încercări de penetrare informativă a instituțiilor cu responsabilități în domeniul apărării și securității, cu derularea de acțiuni pentru obținerea informațiilor de interes;
- culegerea de informații referitoare la măsurile dispuse de România în contextul conflictului din Ucraina, privind exercițiile naționale și multinaționale desfășurate, prezența aliată pe teritoriul național, tehnica și echipamentele din dotare;
- penetrarea infrastructurilor critice de comunicații și informatice;
- subminarea, prin dezinformare și propagandă a încrederii românilor în Armată și aliați, în factorul decizional și în capacitatea instituției militare naționale de a-și îndeplini misiunile, prin derularea unor acțiuni asociate agresiunilor informaționale.
Raportul mai evidențiază că acțiunile întreprinse de Kremlin în vara anului 2023, în contextul denunțării Acordului privind tranzitul de cereale, au adus conflictul în apropierea imediată a României și a teritoriului Alianței, acțiuni care au inclus atacuri rusești cu drone asupra porturilor dunărene ucrainene.
Bogdan Chirieac a comentat, în platoul România TV, acest raport al CSAT. Analistul politic a fost întrebat despre informațiile potrivit cărora mai mulți spioni ruși s-ar fi infiltrat în România odată cu migrația valului de refugiați ucraineni, dar și despre atacurile cibernetice care ar fi fost comise asupra României.
"Armata se pregătește fiindcă ăsta e rolul unei armate, să fie pregătită. E bine că se pregătește (n.r. cu referire la exercițiul militar NATO din Marea Neagră). De război nu ne pregătim!
Atac cibernetic.... eu vă întreb cu umilință: cu toată dragostea, atac cibernetic la ce? Că noi rețele digitale n-avem! La spitale, la stat, și un elev mai dotat poate să dea jos sistemul, nu-i o problemă, iar la privat e foarte greu de intrat pentru că ei au rețele digitale pe bune. Dar România să fie digitalizată? Nu. Asta nu. I-a descoperit pe ăștia care au popularizat buletinul premierului României? Despre ce vorbim?
Trebuie să fii ditamai galonatul ca să-ți dai seama că atunci când ți-au intrat ucrainenii în țară firește că intrau și agenții ruși, mai ales că n-ai cum să-i deosebești? Eu credeam că-i asumat acest lucru! Și că Serviciile românești sunt pregătite, îi depistează de la graniță și-i urmărește!", a spus Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu