Spionajul american a realizat, cu nouă luni înainte de atacul terorist din 11 septembrie, un raport despre cum va arăta lumea în 2015. Cele 85 de pagini de prognoze și analize, adunate de National Intelligence Council sub titlul de "Global Trends 2015", conțin numeroase ecouri ale vremurilor contemporane, dar și evoluții în privința cărora americanii s-au înșelat.
Predicții confirmate: volatilitate financiară; atacuri cibernetice anonime; acutizarea scindărilor economice; asertivitatea crescândă a Chinei; imgirație ilegală dinspre America Centrală spre SUA în creștere; o Rusie autoritată care rămâne "slabă pe plan intern și legată instituțional de sistemul internațional îndeosebi prin poziția sa membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU; Orientul Mijlociu - măcinat de "presiuni demografice, tulburări sociale, extremism ideologic și religios", și modelată de impactul destabilizator al noilor tehnologii și ispita Islamului politic.
Unde s-a înșelat spionajul american
Raportul comunității de intelligence include multe predicții care nu s-au confirmat, precum un nou stat al Palestinei, Irakul aflându-se în posesia unor arme nucleare sau Japonia pierzând poziția de a treia cea mai mare economie a lumii. Afganistanul, de unde americanii s-au retras oficial săptămâna trecută după 13 ani de război, este descris în raport drept "un rai al islamiștilor radicali și al grupurilor teroriste".
Americanii nu au apreciat că Ucraina va fi în 2015 sfâșiată între curentul pro-vestic și dorința de intensificare a relațiilor cu Rusia. Oficialii americani au scris că "ucraineni de toate culorile politice probabil vor opta pentru independență, în detrimentul reintegrării în sfera de influență a Rusiei.
Între predicțiile din raport se numără și aceea că "cele mai importante avansări tehnologice de peste 15 ani nu vor avea un impact pozitiv substanțial asupra economiilor africane", deși telefoanele mobile, între altele, au jucat un rol economic important în impulsionarea dinamismului economic al Africii sub-Sahariene.
În raport există și câteva scenarii mult mai îndrăznețe, despre care oficialii SUA au admis că prezintă un grad ridicat de improbabilitate: unificarea celor două Corei; emergența unei "coaliții teroriste internaționale cu diverse obiective vestice și acces la WMD (arme de distrugere în masă)"; China solicitând Japoniei să-și demanteleze programul nuclear, forțând astfel SUA să vină în ajutorul japonezilor pentru a împiedica alunecarea într-un război major.
Ascensiunea actorilor non-statali
"Statele vor fi în continuare actorii dominanți ai scenei mondiale, dar guvernele vor avea din ce în ce mai puțin control asupra fluxului de informații, al tehnologiei, bolilor, migrației, armelor și tranzacțiilor financiare, fie ele legale sau ilicite, dincolo de granițele lor", au scris americanii în raportul publicat în decembrie 2000. Așa-numiții "actori non-statali" - unde sunt incluse de la companiile nonprofit, la traficanții de narcotice și rețelele transnaționale de terorism, vor juca roluri mai importante atât în afacerile naționale, cât și în cele internaționale.
"Calitatea guvernării, atât cea națională cât și cea internațională, va determina în mod substanțial măsura în care statele și societățile vor face față acestor forțe globale", scria intelligence-ul american în urmă cu 15 ani.
Referințe: The Atlantic; Defense One
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News