Spania lovită de o inflație de 9,8%. Cea mai mare rată din ultimii 25 de ani

Foto Ilustrativ/Pexels Carlos Pernalete Tua
Foto Ilustrativ/Pexels Carlos Pernalete Tua

Prețurile de consum din Spania au crescut cu 9,8% față de anul trecut în martie, a anunțat miercuri biroul de statistică al țării.

Aceasta marchează o accelerare semnificativă de la 7,6 % înregistrată în februarie și cel mai înalt nivel din 1985, cu mult înainte de introducerea monedei comune.

„Această dezvoltare se datorează creșterilor generalizate ale majorității componentelor sale”, se spune în comunicat. „Acestea au inclus creșteri ale prețurilor la electricitate, ale carburanților și petrolului și ale prețurilor la alimente și băuturi nealcoolice, [care sunt] mai mari în această lună decât în ​​martie 2021.”

Armonizată pentru standardele europene, inflația a crescut și ea cu 9,8 %

Datele privind inflația din zona euro pentru luna martie sunt programate să fie publicate în această vineri și se așteaptă în general să depășească 6%, deoarece războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă să crească prețurile la energie și alimente.

Perspectivele activității economice și ale inflației în zona euro au devenit foarte incerte și depind în mod esențial de evoluția războiului ruso-ucrainean, de impactul sancțiunilor actuale și de eventualele măsuri suplimentare, potrivit Politco.

Scenariul de bază include o evaluare inițială a impactului războiului asupra economiei zonei euro, pe baza informațiilor disponibile până la data de 2 martie 2022. Creșterea vertiginoasă a prețurilor produselor energetice și efectele negative asupra încrederii implică influențe nefavorabile semnificative la adresa cererii interne pe termen scurt, în timp ce sancțiunile anunțate și deteriorarea pronunțată a perspectivelor economiei Rusiei vor încetini dinamica schimburilor comerciale ale zonei euro, potrivit Europa.eu.

Proiecțiile de bază pornesc de la ipotezele conform cărora perturbările actuale la nivelul ofertei de produse energetice și efectele negative asupra încrederii legate de conflict sunt temporare, iar lanțurile globale de aprovizionare nu sunt afectate semnificativ. Având în vedere aceste ipoteze, proiecțiile de bază prevăd un impact negativ semnificativ al conflictului asupra creșterii economice a zonei euro în anul 2022.

După o serie de șocuri excepționale asupra prețurilor produselor energetice, conflictul din Ucraina implică plasarea în continuare a inflației totale din scenariul de bază la niveluri foarte ridicate în lunile următoare, urmată de o temperare lentă în direcția țintei. Aceasta se va situa, în medie, la 5,1% în 2022, la 2,1% în 2023 și la 1,9% în 2024. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel