Sondaj: Câți români sting lumina atunci când ies dintr-o încăpere

Primul sondaj de opinie la nivel național realizat în România pe tema comportamentului populației cu privire la consumul responsabil de energie și eficiența energetică în clădiri a fost lansat de INSCOP Research pe 21 noiembrie 2019 în cadrul Forumului România Eficientă, organizat la București de Energy Policy Group (EPG).

Directorul Energy Policy Group, Radu Dudău, a subliniat cu acest prilej că ”cercetarea sociologică oferă un tablou pozitiv al percepției românilor cu privire la provocările eficientizării energetice, datele furnizând numeroase repere fundamentate științific pentru calibrarea corectă a programului România Eficientă, pe toate dimensiunile esențiale: educare, comunicare și implementare.”

Când vine vorba despre tipul de energie pe care ar prefera românii să îl utilizeze în general, din studiu a reieșit că 35,4% menționează energia produsă de panourile solare (fotovoltaice), 18,5% energia eoliană (produsă de vânt), 12,6% energia produsă de hidrocentrale, 10,2% energia produsă prin arderea gazului natural, 6,4% energia produsă prin arderea cărbunelui/lemnului, 3,9% energia produsă prin arderea deșeurilor (biomasa), 2,1% energia nucleară, în timp ce 11% dintre cei chestionați au spus că nu știu sau preferă să nu răspundă.

Deși peste jumătate dintre români (52,6%) menționează costul energiei consumate ca principal motiv pentru economisirea energiei (arătând că economisirea este motivată preponderent de rațiuni financiare), un sfert (25,7%) invocă poluarea generată de producția de energie – ceea ce indică emergența unui segment semnificativ de populație sensibil la problema protejării mediului. Doar 4,8% dintre români nu consideră ca fiind importantă economisirea de energie.

Directorul INSCOP Research, Remus Ioan Ștefureac, a precizat cu prilejul prezentării datelor în cadrul Forumului România Eficientă, că „românii demonstrează luciditate prin susținerea paradigmei științifice care explică schimbările climatice, pe fondul unei preocupări tot mai intense a cetățenilor față de protejarea mediului înconjurător; în ultimii ani asistăm la evoluții spectaculoase ale percepției societății românești cu privire la problematica protejării mediului și nevoia unui comportament responsabil în ceea ce privește consumul de energie, aducând aceste subiecte în prim-planul agendei populației cu efecte inevitabile asupra politicilor publice care vor trebui adoptate și accelerate în România, în următorul deceniu” .

În ceea ce privește sursele de încălzire a locuinței folosite în timpul sezonului rece, 43,4% dintre respondenți menționează soba cu lemne, cărbune sau gaz natural, 35,7% centrala proprie pe gaz natural, 13,5% încălzirea centralizată (la nivel de bloc sau cartier), 1,8% un sistem electric de încălzire. 5,5% declară că folosesc alt tip de sursă de încălzire, cele mai multe răspunsuri la această categorie indicând centralele pe lemne și pe peleți.

 

Românii ar accepta creșterea pe termen scurt a costurilor personale pentru creșterea eficienței energetice a locuințelor.

Întrebați dacă ar fi de acord cu adoptarea de măsuri mai stricte pentru creșterea eficienței energetice a locuințelor (termoizolare, becuri economice etc), dacă acest lucru ar însemna creșterea costurilor pentru familia lor, 66,7% răspund afirmativ, în timp ce 24,7% răspund negativ. 7,4% nu știu, iar 1,2% nu răspund.

Principalul beneficiu al locuirii într-o casă/apartament eficient energetic este pentru 49% dintre români reducerea costurilor cu energia, pentru 29,7% protejarea sănătății personale și a familiei, iar pentru 11,6% reducerea poluării. 6,1% nu știu, iar 3,5% consideră că nu există niciun avantaj al locuirii într-o astfel de casă.

63% dintre respondenți folosesc pentru iluminarea locuinței becuri economice economice, 33,8% folosesc becuri obișnuite, 2,4% becuri fluorescente, iar 0,8% nu știu sau nu răspund.

Un procent de 69,9% dintre respondenți sting întotdeauna lumina atunci când ies dintr-o încăpere. 12,3% fac acest lucru de multe ori, 12,7% mai rar, iar 4,1% niciodată. 1% este procentul non-răspunsurilor.

36,2% dintre respondenți obișnuiesc să scoată din priză aparatele electrice când nu funcționează sau nu le utilizează, 55,9% nu au un asemenea comportament, 7,1% fac acest lucru uneori. 0,8% reprezintă non-răspunsuri.

13,7% dintre cei intervievați utilizează un aparat de aer condiționat pentru a reduce temperatura în locuință în timpul sezonului cald. 14% utilizează un ventilator, 71,5% nu utilizează niciun aparat electric.

Sondaj de opinie publică realizat de INSCOP Research (www.inscop.ro) la comanda Energy Policy Grup (www.enpg.ro) în cadrul Proiectului România Eficientă (www.romania-eficienta.ro), sprijinit de compania OMV Petrom, arată un comunicat INSCOP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel