EXCLUSIV  Șoferii români vs. șoferii spanioli. Titi Aur: Sistemul care va opri vitezomanii în localități / video

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Titi Aur, instructor de conducere defensivă şi multiplu campion naţional la raliuri, a fost prezent în emisiunea DC Conducem, în platoul DC News, unde a vorbit despre exemplul Spaniei când vine vorba despre măsurile pe care le ia statul în cazul prevenirii și fluidizării traficului.

„Am fost în Spania și am observat mai multe comportamente diferite la șoferii spanioli față de cei din România. Nu se claxonează, nu merge cu avariile că „stau 5 minute”. Unde se face diferența?”, a întrebat realizatorul emisiunii DC Conducem, Florin Rădvan.

Specialistul a explicat faptul că cele mai multe probleme din România s-ar putea rezolva dacă metodele de educare și coerciție ar fi mai bine sincronizate. Mai mult, pentru că și funcționarii și angajații statului care sunt responsabili de construirea sau amplasarea de treceri de pietoni, parcări etc provin și ei din rândul populației generale, o astfel de măsură prezentată de Titi Aur ar putea ajuta și la dezvoltarea sectorului public:

„Se face diferența din implicarea statului, autorităților în cele două sisteme de care vorbesc eu, doar eu. Educație și coerciție, împletite. Doar cu educație rezolvi parțial, doar coerciție rezolvi parțial pentru că îi amendezi sau prinzi doar pe cei teribiliști. Într-un sistem bine împletit nu se face decât să se educe și să se formeze sistemul curat. În momentul în care ai conducători auto educați, conducători auto speriați de amendă, conducătorii auto fac parte la rândul lor și din restul autorităților, iar când conduc mașina personală în afara serviciului altfel gândesc un drum, altfel fac o trecere de pietoni. Sunt foarte multe lucruri care pot fi corectate la noi din nouă dungi”, a explicat Titi Aur, pentru DC Conducem.

Limitator de viteză dinamic

Titi Aur a vorbit despre o problemă din Ploiești, acolo unde ar trebui delimitate altfel dungile de pe șosea, astfel încât manevrele făcute de șoferi să fie mai eficiente dar, deși rezolvarea ar fi simplă, nu se face nimic. Acesta mai vorbește și despre faptul că Spania a adoptat limitatoare de viteză dinamice care se raportează la starea din prezent a traficului:

„Dacă în primărie, dacă în autoritatea locală din Ploiești ar fi niște cetățeni care, conducând mașina, ar înțelege și sistemul de circulație, ar fi bine. În rest se descurcă, nu mor toți, majoritatea se descurcă. Statistic vorbind, au dreptate autoritățile noastre. Când pui pe hârtie că mor 4, dar vezi că circulă 9 milioane...

Dar nu e așa. Sunt lucruri care pot fi rezolvate. Spania face lucruri. Are acele semafoare inteligente pe care le știu eu de 10 ani, demult. Sunt puse în localitate și când e mai liberă circulația, cel care circulă în Spania află că nu poate merge mai tare. E o treabă simplă. Dacă acum 15 ani era puțin mai complicat, astăzi e și mai simplu. Ar fi o investiție extraordinară, în loc să pui radare (PNRR-ul are în program achiziționarea a 1.000 de radare). Eu presimt că nu se vor cumpăra sau că se va încerca în ultima lună din 2026 să se ia”, a încheiat Titi Aur, pentru DC Conducem.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel