Situaţia din Kosovo este mai dificilă decât oricând, susține șefa guvernului sârb

Situaţia din Kosovo este mai dificilă decât oricând, susține șefa guvernului sârb / Foto: Agerpres
Situaţia din Kosovo este mai dificilă decât oricând, susține șefa guvernului sârb / Foto: Agerpres

Șefa guvernului sârb susține că situația din Kosovo este mai dificilă decât oricând.

Ana Brnabic, șefa guvernului sârb, a afirmat luni că situaţia din Kosovo este tensionată şi mai dificilă decât oricând până acum, transmite Agerpres. Totodată, ea le-a mulţumit sârbilor kosovari pentru că au rămas calmi şi s-au abţinut de la violenţe, a consemnat Tanjug.

În acelaşi timp, Ana Brnabic a mai afirmat că reacţia KFOR a fost întârziată, menționând că sarcina acestei forţe este de a apăra pacea şi interesele locuitorilor din Kosovo şi nu interesele "uzurpatorilor".

"Prin menţinerea păcii, menţinem supravieţuirea sârbilor din Kosovo-Metohija", a spus Brnabic. "Nu am niciun cuvânt bun de spus despre partenerii noştri din UE sau KFOR - reacţia lor a fost întârziată, ar fi trebuit să fie de vineri unde sunt acum. Potrivit rezoluţiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, mandatul lor este de a apăra pacea şi stabilitatea şi, mai presus de orice, pe oameni. Astăzi, ei nu-i apără pe oameni, nu apără democraţia, ceea ce fac azi este să-i apere pe uzurpatori de democraţie şi cetăţenii de rând", a subliniat şefa guvernului sârb, potrivit Tanjug.

Armata țării, în alertă maximă



Vineri, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a plasat armata ţării în alertă maximă de luptă şi a ordonat unităţilor să se deplaseze mai aproape de frontiera cu Kosovo, după ce într-un oraş cu majoritate sârbă din nordul Kosovo au avut loc ciocniri între protestatari sârbi şi poliţie.

Protestele au urmat după alegerile locale care au fost boicotate masiv. În jur de 50.000 de sârbi care trăiesc în patru localităţi din nordul Kosovo au boicotat votul din 23 aprilie pentru a protesta faţă de nerespectarea cererilor lor de mai multă autonomie - un nou pas înapoi pentru acordul de pace din martie între Serbia şi Kosovo. Participarea la vot a fost de doar 3,47%, iar localnicii sârbi au spus că nu vor colabora cu noii primari din cele patru municipalităţi, toţi proveniţi din partide etnice albaneze, întrucât nu îi reprezintă.

VEZI ȘI: Serbia: Mii de manifestanţi pro-guvern la Belgrad

Soldaţi din forţele NATO de menţinere a păcii KFOR au format cordoane de securitate



Luni, soldaţi din forţele NATO de menţinere a păcii KFOR au format cordoane de securitate în jurul a patru primării din Kosovo pentru a-i ţine la distanţă pe etnicii sârbi care protestau împotriva preluării mandatului de către primari albanezi.

VEZI ȘI: Tensiuni în Balcani. Soldaţi NATO amplasaţi în jurul primăriilor din regiunile majoritar sârbe din Kosovo

"În această dimineaţă, misiunea KFOR, condusă de NATO, şi-a consolidat prezenţa în patru municipalităţi din nordul Kosovo în urma ultimelor evoluţii în regiune", se arată într-un comunicat KFOR.

Tot luni, ministrul sârb al Apărării, Milos Vucevic, a precizat că armata sârbă va rămâne până vineri în stare de pregătire completă de luptă, menţionând că desfăşurarea de formaţiuni ale armatei de-a lungul liniei administrative dintre Serbia şi Kosovo urma să fie finalizată în cursul după-amiezii.

Ministrul sârb a mai spus că se aşteaptă ca problema să fie reglementată prin mijloace politice, adăugând că şeful Statului major general sârb, Milan Mojsilovic, este în contact permanent cu KFOR şi că misiunea acesteia este de a asigura pacea şi securitatea sârbilor din Kosovo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel