EXCLUSIV  Sistemul creditelor sociale din China, aplicat în Europa. Parapsiholog: Greu de înțeles pentru noi. Cineva mi-a spus că nu s-a simțit nicăieri mai liber decât în China

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Dr. Dr. Walter von Lucadou, parapsiholog german, a vorbit despre sistemul de credite sociale din Republic Populară Chineză.

Dr. Dr. Walter von Lucadou, cel mai faimos parapsiholog german, a vorbit despre creditele sociale din Republica Populară Chineză și despre implicațiile pe care le-ar avea implementarea unui astfel de sistem în Europa:

„Sunteți psiholog, fizician și cel mai cunoscut parapsiholog german. Ce ar însemna pentru noi toți, în Europa, introducerea unui sistem de credite sociale, așa cum s-a întâmplat în China? Ce fel de societate ar putea să se contureze la orizont pentru noi?“, a întrebat Radu Golban.

„Acest sistem a fost introdus mai întâi în China. Trebuie să ținem cont de următorul aspect: în fond, acolo are loc un experiment psihologic interesant. În același timp trebuie să avem în vedere că e vorba, cel puțin pentru mine, despre o cultură străină, una mult mai veche decât cea europeană. China era o civilizație avansată când noi ne aflam în cel mai întunecat Ev Mediu. Contextul istoric și sociopsihologic este complet diferit de cel occidental. Nu trebuie să uităm acest lucru când privim prin lentila noastră măsurile luate în China.

În China, confucianismul a jucat și continuă să joace un rol foarte important, de unde și numeroasele diferențe față de culturile noastre occidentale. Una din aceste diferențe ține de legăturile sociale. O să mă exprim foarte schematic: într-un anumit sens, China este mult mai colectivistă; acolo, se pune accentul pe salvarea aparențelor, se pune preț pe relațiile interumane. Influențarea comportamentului uman e ceva cât se poate de normal acolo. Noi ne gândim imediat: „Aha, cineva încearcă să ne manipuleze.“ Acolo, oamenii se așteaptă la așa ceva. Pe de o parte, ierarhiile sunt interpretate foarte diferit acolo, iar pe de altă parte există o deschidere față de ceea ce numim noi țeluri sau energii.“, a precizat parapsihologul.

Walter von Lucadou: Cultura chineză e mult mai puțin interesată de lumea de dincolo, de transcendență decât suntem noi aici, fără să ne dăm seama

„Valul de ezoterism pe care-l avem în Occident a împrumutat multe aspecte din China și din Extremul Orient; între altele se vorbește despre energia psihică. În China însă, lucrurile stau cu totul altfel. Acolo se vorbește mai curând despre armonie și homeostază. Cultura chineză e mult mai puțin interesată de lumea de dincolo, de transcendență decât suntem noi aici, fără să ne dăm seama. Acest element „lumesc“ al culturii chineze e foarte important. Mărturisesc că nu sunt sinolog, nu sunt specialist în cultura chineză, dar am cunoscut câțiva oameni care au fost acolo: Simone Harre, o cercetătoare care se ocupă de studiul fericirii, a trăit doi ani în China și a scris un reportaj de călătorie intitulat „China, cine ești? O călătorie spre sufletul unei țări necunoscute“.

Cine-și imaginează că a înțeles China, spunea Simone Harre într-o conferință, n-a înțeles nimic. Când vorbim despre China, ne referim mereu la un singur aspect: acolo există un regim totalitar, care-i controlează integral pe oameni. Această cercetătoare spunea însă, în mod absolut surprinzător pentru mine, că nu s-a simțit nicăieri mai liberă decât în China. Trebuie neapărat să reținem acest lucru când vorbim despre consecințele și dezavantajele unui asemenea sistem de control“, a conchis, la DC News, la emisiunea Outlook, Dr. Dr. Walter von Lucadou.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel