Seringi sterile vs. HIV. ONG-urile cer dovezi Ministerului Sănătății

droguri
droguri

Acte doveditoare sau retractarea afirmațiilor din comunicatul de presă- asta cer Ministerului Sănătății organizațiile din domeniul reducerilor riscurilor infestării cu HIV.

Pe site-ul Rețelei Române de Reducere a Riscurilor, rețea care cuprinde organizații și profesioniști din domeniul reducerii riscurilor, a fost postat de către directorul executiv Valentin Simionov, un drept la replică. Din rețea face parte și Asociația Română Anti-Sida, cea care împarte seringi sterile consumatorilor de droguri, le oferă tratament substitutiv și consiliere psihologică. 

Asociațiile cer Ministerului Sănătății "retractarea informațiilor transmise public sau dovedirea lor cu documente". Această cerere vine după ce Ministerul a afirmat că a distribuit seringi din banii bugetați încă de la începutul anului. În dreptul la replică este specificat "Nu avem cunoștință de existența unui astfel de program. În cazul în care ar fi existat, nu a respectat principiul transparenței și rugăm să fie făcute publice documentele de achiziție și distribuție".

Cine a dat seringile "neacceptate"

Cu privire la partea din comunicatul Ministerului Sănătății în care scrie că seringile au fost "neacceptate de unele ONG-uri", în dreptul la replică scrie că seringile au fost achiziționate de Agenția Națională Antidrog, din subordinea Ministerului de Interne. Ele au fost refuzate de consumatori din cauza calității scăzute. Seringile provoacă leziuni.

Tratarea dependenței de droguri- Seringi sterile, tratament substitutiv, suport psihologic și acces pe piața muncii

A doua cerere a asociațiilor este asigurarea de tratament substitutiv de calitate și accesibil în mod real pentru consumatorii de droguri. Cu alte cuvinte livrarea de seringi sterile împiedică răspândirea virusul HIV. Însă, aceste programe au ca scop și reducerea consumului de droguri. Primul pas este cel al schimbului de seringi. Al doilea, este convingerea consumatorului să vină la cabinet, urmat de asigurarea suportului psihologic și a unui tratament substitutiv, care duc în cele din urmă la tratarea dependenței consumatorului. Ulterior, tot prin intemediul programului, până acum finanțat de UE, consumatorul este inclus în programe de acces pe piața muncii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel