Șeful Energoatom din Ucraina: Rusia încearcă să ”fure” centrala nucleară

Fotografie de la Markus Distelrath/ Pexels
Fotografie de la Markus Distelrath/ Pexels

Șeful operatorului de energie atomică din Ucraina a acuzat joi Rusia că a încercat să ”fure” cea mai mare centrală nucleară din Europa, întrerupând-o de la rețeaua electrică ucraineană și lăsând-o în pragul unui dezastru de radiații.

”Centrala nucleară Zaporojie a rămas fără sursă exterioară de energie electrică de luni și primește energie pentru propriile sisteme de siguranță de la singurul dintre cele șase reactoare ale sale care rămâne operațional”, a declarat șeful Energoatom, Petro Kotin, pentru Associated Press.

”Încercăm să menținem această unitate în funcțiune cât mai mult posibil, dar în cele din urmă va trebui să fie oprită și apoi stația va trece la generatoare diesel”, a spus el, adăugând că astfel de generatoare sunt ”ultima apărare a stației înaintea unei radiații accident."

Ucraina și Rusia au făcut schimb de vină pentru bombardarea care a deteriorat părți ale centralei, precum și liniile de transport care o conectează la rețeaua de electricitate a Ucrainei și furnizează energie pentru sistemele de răcire esențiale necesare pentru a preveni o topire.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a ONU, Rafael Grossi, a avertizat în această săptămână Consiliul de Securitate al ONU că ”ceva foarte, foarte catastrofal ar putea avea loc” la centrală și a cerut Rusiei și Ucrainei să înființeze o ”zonă de protecție a securității nucleare” în jurul ei.

Kotin a spus că rușii ”au o idee nebună să treacă ZNPP la sistemul energetic rus; de fapt, încearcă să fure centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina și să fure toată electricitatea pe care o produce”.

El a spus că rușii au dat conducerii centralei un plan de 10 pagini, în urmă cu aproximativ trei sau patru săptămâni, cu instrucțiuni pentru a conecta centrala la rețeaua de electricitate din Crimeea, pe care Rusia a confiscat-o din Ucraina în 2014.

În aceeași zi, rușii au început să bombardeze liniile electrice care leagă centrala la rețeaua ucraineană, iar luni, ultima linie a fost tăiată, a spus Kotin.

Acest lucru a lăsat centrala în ”modul insular”, ceea ce înseamnă că primește energie de la singurul său reactor operațional, un mod extrem de neobișnuit și instabil de a opera o centrală nucleară despre care el a spus că nu ar trebui să dureze mai mult de două ore, dar acum este în vigoare pentru mai mult de trei zile.

”În orice moment, unitatea poate fi oprită complet, iar după aceea, singura sursă de energie pentru întreaga centrală nucleară va fi un generator diesel”, a spus el.

Deși există 20 de generatoare la fața locului, ”dacă unul dintre aceste generatoare diesel se defectează, consecințele pot fi foarte deplorabile și dăunătoare pentru pericolul de radiații al ZNPP”.

 

Kotin a spus că uzina are suficientă motorină pentru 10 zile

După aceea, aproximativ 200 de tone de motorină ar trebui să fie aduse zilnic pentru generatoare, ceea ce el a spus că este ”imposibil” în timp ce uzina era ocupată de forțele ruse.

Conform acestuia conectarea centralei la rețeaua rusă este practic imposibilă, având în vedere ostilitățile din zonă.

”Nu există altă soluție decât desocuparea ZNPP, transferul uzinei sub controlul părții ucrainene sau al organizațiilor internaționale de securitate”, a spus Kotin pentru AP.

ZNPP a fost capturat de forțele ruse la începutul războiului, dar este încă condus de ingineri ucraineni, despre care Kotin a spus că lucrează sub presiuni psihologice grele.

”Pot spune că majoritatea oamenilor care lucrează acolo sunt pro-ucraineni. Oricine a exprimat în mod deschis această poziție pro-ucraineană a fost apucat, abuzat, bătut”, a spus el.

Între timp, luptele au continuat în apropierea uzinei, deoarece orașele Nikopol și Marhanets, care se înfruntă cu centrala peste râul Nipru, au fost bombardate peste noapte din Rusia.

”Amenințarea nucleară nu scade din cauza acțiunilor nebunești ale Rusiei și trebuie să luăm în considerare toate scenariile posibile, inclusiv pe cel mai rău”, a spus Reznichenko în declarații televizate.

Vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk a cerut locuitorilor zonelor ocupate de ruși din apropierea centralei electrice să evacueze, adăugând că autoritățile ucrainene au cerut rușilor să creeze coridoare umanitare pentru a evacua rezidenții, dar nu au primit niciun răspuns.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel