Premierul britanic Keir Starmer se întâlnește astăzi cu Donald Trump, acesta fiind al doilea lider european care ajunge la Casa Albă după vizita președintelui Emmanuel Macron din data de 24 februarie. Keir Starmer și-a arogat rolul de mediator între americani și europeni cu privire la războiul din Ucraina.
O nouă conferință de presă a început la ora 22:30. DC News vă transmite principalele declarații.
Update 23:10: Întrebat dacă sprijină Articolul 5 al NATO (care prevede că membrii alianței vor apăra orice aliat atacat), președintele SUA spune că îl „susține”, dar nu crede că „vom avea vreun motiv să-l aplicăm”. „Cred că vom avea o pace foarte reușită”, adaugă Trump. Președintele subliniază că își dorește acest lucru „dintr-o perspectivă umană” și pentru că nu vrea să cheltuie miliarde „pe un război fără sens, care nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată”.
Update 22:59: Starmer spune că el și Trump au discutat despre realizarea unui acord de pace în Ucraina, care să fie „dificil, dar echitabil”. El afirmă că Trump are dreptate când spune că Europa trebuie să „își intensifice eforturile” în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare, adăugând că recunoaște amenințarea tot mai mare cu care se confruntă, potrivit BBC.
Update 22:45: Starmer îi mulțumește lui Trump pentru ospitalitate și pentru leadership, descriind vizita ca fiind „foarte bună și productivă”. Prim-ministrul britanic face referire la rădăcinile pe care Trump le are în Scoția, numindu-l pe acesta „un adevărat prieten”.
Update 22:40: Donald Trump afirmă că „progresele către pace” în Ucraina vor continua și mâine, când președintele ucrainean Volodimir Zelenski va vizita Casa Albă pentru a semna un acord privind partajarea resurselor minerale ale țării sale cu SUA. „Vom săpa, săpa, săpa”, spune Trump. Președintele SUA adaugă că acest acord va funcționa ca o compensație pentru asistența militară oferită de SUA Ucrainei. Trump consideră apărarea Ucrainei un lucru „demn” de făcut.
____
Keir Starmer a fost întâmpinat de Donald Trump la Casa Albă la ora 19:35 (ora României), apoi au susținut o conferință de presă comună.
Update 21:00: Referindu-se la aspirația Ucrainei de a adera la alianța militară ca parte a unui posibil acord de încetare a focului cu Rusia, Trump a declarat: „Asta nu se va întâmpla”.
Update 20:30: Întrebat de BBC dacă încă mai crede că Zelenski este un „dictator”, după ce l-a numit astfel în urmă cu aproximativ o săptămână, Trump neagă apelativul: „Am spus eu asta? Nu pot crede că aș fi spus așa ceva”.
Update 20:20: Trump spune că se așteaptă să se „înțeleagă bine” cu Starmer pe toate subiectele discutate. „Este o mare onoare să-l am pe prim-ministrul Starmer în Biroul Oval. Este un loc foarte special, iar el este un om deosebit. Regatul Unit este o țară minunată, pe care o cunosc foarte bine (...). Astăzi vom discuta multe subiecte. Vom vorbi despre Rusia, Ucraina, comerț și multe alte aspecte și cred că putem spune că ne vom înțelege pe toate aceste teme. Am avut o relație extraordinară și, sincer, prim-ministrul și cu mine ne-am mai întâlnit de două ori înainte. Ne înțelegem foarte bine, cum ați spune voi", a declarat acesta, potrivit The Guardian.
Cu puțin înainte de a treia aniversare a războiului pe scară largă declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, Keir Starmer a scris, într-un articol de opinie publicat de săptămânalul britanic The Sun, că "este în interesul Regatului Unit și al SUA să sprijine Ucraina cu garanții de securitate".
"Președintele Trump are, de asemenea, dreptate să ia taurul de coarne și să vadă dacă este pe masă un acord de pace bun", a continuat Starmer, adăugând că "de fiecare dată" când a vorbit cu Trump "a fost impresionat de angajamentul său pentru pace".
Prim-ministrul britanic a cerut, totuși, ca Kievul să ia parte la negocieri și "garanții puternice de securitate" din partea Statelor Unite.
În cursul zilei de sâmbătă, Keir Starmer și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au insistat asupra "necesității de a garanta o pace justă și durabilă" în Ucraina, potrivit unui comunicat al Downing Street, citat de Agerpres.
Liderul laburist s-a angajat să "continue aceste discuții importante în zilele și săptămânile următoare, inclusiv la Washington".
Europenii se tem că Donald Trump va pune capăt războiului, declanșat de Rusia pe 24 februarie 2022, în condiții favorabile Moscovei, fără a oferi garanții de securitate Kievului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News