Schimbările climatice stau la baza unei treimi din morțile provocate de caniculă

Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

O treime din morțile din cauza căldurii excesive au legătură cu schimbările climatice provocate de umanitate.

Conform The Verge, un nou studiu publicat în Nature Climate Change a analizat date din 732 de locații din 43 de țări, într-o perioadă de aproximativ trei decenii, din 1991 până în 2018. Cercetătorii au folosit informații relevante din zonele respective, cum ar fi morțile cauzate de căldură și temperaturile locale, pentru a construi algoritmi care calculează câte decese ar putea fi atribuite schimbărilor climatice.

Numerele au variat de la locație la locație, iar morțile cauzate de căldura generată de schimbările climatice provocate de om au fost mai numeroase în țările mai calde decât în cele cu o vreme mai rece.

Peste 160.000 de decese au fost cauzate de caniculă în ultimele două decenii

În total, în jur de 166.000 de oameni au murit din cauza căldurii între 1998 și 2017, transmite Organizația Mondială a Sănătății. Din cauza schimbărilor climatice, mai multe persoane sunt expuse la călduri extreme decât înainte. „Între 2000 și 2016, numărul persoanelor expuse la valuri de caniculă a crescut cu 125 milioane”, mai estimează OMS. Studiul are, totuși, o limitare evidentă. În timp ce sute de locații ale planetei sunt incluse, multe zone din Africa și Asia de Sud-Est nu sunt luate în calcul fiindcă nu există suficiente intrări oficiale. Aceste informații sunt vitale pentru a crea în viitor strategii care să prevină pierderile de vieți omenești și bolile.

Mai multe date sunt necesare pentru a crea politici de protejare împotriva căldurii excesive

„Țările pentru care nu avem informațiile de sănătate necesare sunt printre cele mai sărace și mai expuse la schimbările climatice și, în mod îngrijorător, sunt și focare ale viitoarelor creșteri de populație”, a transmis cercetătorul Dann Mitchell. „Obținerea acestor informații va fi cheia științifică pentru a ajuta țările acestea să se adapteze”.

„Mereu privim problemele schimbărilor climatice de parcă următoarele generații ar suferi din cauza lor. Nu, deja simțim efectele. Ne rănim pe noi înșine”, a adăugat și autorul principal al lucrării, Ana Maria Vicedo-Cabrera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel