Scandalul sângelui infectat din Marea Britanie. Cea mai amplă anchetă vizează transfuziile efectuate timp de 20 de ani

Autoritățile britanice au demarat cea mai amplă anchetă din ultimul deceniu. Aceasta vizează transfuziile de sânge efectuate pe durata a 20 de ani și este menită să prevină noi decese ca urmare a infestării cu sânge contaminat, anunță The Guardian.

Guvernul a cerut să fie testați pacientii sistemului englez de sănătate (NHS) care au primit produse din sânge sau au beneficiat de transfuzii în anii 1970 - 1990 pentru a preveni mai multe decese. Decizia a venit după ce prim-ministrul, Theresa May, a promis sprijin financiar suplimentar pentru persoanele infectate, precum și pentru rudele acestora care au fost afectate de dezastrul medical.

Plățile totale anuale pentru persoanele infectate vor crește de la 46 milioane la 75 milioane de lire sterline pe an, a anunțat Departamentul de Sănătate.

"Scandalul de sânge contaminat a fost o tragedie care nu ar fi trebuit să se fi întâmplat și a provocat dureri și răni inimaginabile victimelor și familiilor lor de zeci de ani", a spus May.

"Începerea anchetei de astăzi este un moment important pentru cei care au suferit atât de mult, precum și pentru cei care au luptat atât de mult pentru a face acest lucru. Știu că va fi un moment dificil pentru victime și pentru familiile lor, dar astăzi va începe o un drum dedicat cunoașterii adevărului și pentru a aduce dreptate tuturor celor implicați", a mai spus Theresa May.

Sânge de la dependenți de droguri

În cursul anchetei publice privind dezastrul medical care a ucis mii de oameni, avocații și grupurile de pacienți au presat serviciul de sănătate pentru testarea tuturor celor cărora li s-au administrat produse din sânge sau transfuzii în anii '70, '80 și '90.

Ancheta este de așteptat să dureze până la trei ani. Se așteaptă să fie aproximativ 2.500 de declarații martor, cu personalul departamentului de sănătate, oficialii NHS și politicienii susceptibili vor fi interogați în etapele ulterioare. Acesta va investiga de ce atât de mulți pacienți, mulți cu hemofilie care au nevoie de tratament regulat, au primit plasmă de sânge din SUA contaminate cu HIV, hepatita C și alți viruși. Multe dintre produsele derivate din sânge donate de prizonieri și dependenți de droguri care au fost plătiți.

Peste 25.000 de persoane s-ar putea să fi fost infectate, a declarat Sir Brian Langstaff, fostul judecător de înaltă instanță și președinte al anchetei, într-o audiere preliminară din toamna trecută. Dosarele medicale au dispărut și au fost distruse documentele guvernamentale, ridicând întrebări cu privire la existența unor încercări de evitare a responsabilității.

Aproape 3.000 de persoane au murit ca urmare a contaminării, iar grupurile de pacienți care susțin că victimele mor cu o rată de un deces o dată la patru zile. Jumătate dintre cei cu hemofilie care au fost infectați au murit până acum.

Infectați pe bandă rulantă

Femeile tinere au fost infectate inconștient de soții lor, în cursul actului sexual.  Altele, care au avut nevoie de transfuzii după naștere și pacienții care aveau nevoie de sânge după intervenție chirurgicală au luat de asemenea viruși letali. Într-un caz, un băiat care a mers la medicul dentist și a ajuns să aibă nevoie de o transfuzie de sânge a fost infectat.

Ancheta va începe la Fleetbank House din centrul Londrei. Audierile se vor desfășura de marți până vineri în fiecare săptămână și vor fi transmise online în direct. 

Vezi și: Testare gratuită hepatita B și C. Cum poți beneficia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel