Procurorii DIICOT au dispus, la data de 5 martie, reținerea a șase persoane suspectate de constituirea unui grup infracțional organizat și trădare. Ancheta, desfășurată în colaborare cu mai multe structuri ale statului, a scos la iveală acțiuni de subminare a suveranității României, precum retragerea României din alianța militară la care este parte, înlăturarea actualei ordini constituționale, desființarea partidelor politice, instalarea unui nou Guvern format din membrii organizației ce vor ocupa funcții de miniștri, înlăturarea tuturor angajaților din instituțiile statului, adoptarea unei noi constituții, schimbarea numelui țării, a drapelului și imnului.
Update 13:05. Potrivit Serviciului Român de Informații, "Începând cu anul 2023, cetățenii români au organizat și derulat activități, inclusiv de constituire a unei grupări paramilitare, în vederea afectării ordinii constituționale a României, precum și derulării de acțiuni subversive cu caracter instigator în scopul influențării vieții socio-politice din țara noastră. În vederea îndeplinirii obiectivelor destabilizatoare, reprezentanți ai grupării au solicitat în mod activ sprijin din partea unor ofițeri din cadrul Ambasadei Federației Ruse".
De asemenea, precizează aceștia, acțiunile sunt coordonate cu declararea de persona non grata pe teritoriul României a atașatului militar, aero și naval al Federației Ruse la București, precum și a adjunctului acestuia: "Cei doi diplomați ruși au desfășurat acțiuni de culegere de informații din domenii de interes strategic și au întreprins acțiuni de susținere a demersurilor anticonstituționale ale grupării".
Potrivit surselor, membrii grupării investigate fac parte din Comandamentul „Vlad Ţepeș”, o organizație care s-a erijat într-un „stat major”. Prin diverse "comunicate", "memorandumuri" şi "notificări", organizaţia solicită ieşirea României din NATO, reluarea relaţiile economice şi culturale cu Rusia, China şi Iran, dar şi o nouă structură de conducere a României prin proiectul "Geţia", condusă de "Sfatul înţelepţilor".
În dosar este vizat și generalul maior în retragere Radu Theodoru, în vârstă de 101 ani, care apare în "conducerea" organizaţiei. Fiica acestuia, Voica Theodoru, anunța ieri pe pagina de Facebook a generalului că procurorii au descins pentru percheziții: "Astăzi, 5 martie 2025, la ora 7:45, trei angajați DIICOT având mandat de percheziție, au descins la reședința tatălui meu, generalul maior (rtr) veteran de război Radu Theodoru".
Începând din 2023, cinci dintre inculpați, alături de un suspect, au pus bazele unei organizații clandestine menite să afecteze stabilitatea politică și capacitatea de apărare a țării. În anul 2024, un alt individ s-a alăturat acestui grup, iar toți membrii au desfășurat în mod constant acțiuni, atât la vedere, cât și în mod conspirat, pentru atingerea obiectivelor urmărite. De asemenea, au fost stabilite contacte repetate cu agenți ai unei puteri străine, activi atât în România, cât și în Federația Rusă.
"Gruparea de criminalitate organizată s-a constituit sub paravanul unei organizații și s-a dezvoltat pe tipul unei structuri de tip militar, cu eșaloane de conducere (stat major) și personal de execuție, reprezentată prin imaginea suspectului cercetat în cauză, general maior în retragere. Cercetările efectuate au relevat că membrii grupului infracțional organizat, prin intermediul unor platforme online, au recrutat adepți și au publicat materiale video (notificări adresate autorităților statului român, organizațiilor naționale și internaționale)", precizează procurorii.
Investigațiile arată că inculpații au demarat acțiuni pentru negocierea unor schimbări politice majore, inclusiv ieșirea României din alianțele militare internaționale, desființarea partidelor politice, înlocuirea actualului Guvern cu unul alcătuit din propriii membri, epurarea instituțiilor statului și adoptarea unei noi constituții. În plus, aceștia intenționau să modifice simbolurile naționale, inclusiv numele țării, drapelul și imnul național.
În ianuarie 2025, doi dintre inculpați au efectuat o deplasare la Moscova, unde au purtat discuții cu persoane dispuse să sprijine demersurile grupului în vederea preluării puterii de stat în România.
Pentru destructurarea grupării, procurorii au efectuat opt percheziții domiciliare în București și în județele Ilfov, Giurgiu și Maramureș.
"Astăzi, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel București cu propunerea de arestare preventivă a 4 din inculpați și arest la domiciliu pentru alți doi 2 inculpați. Cercetările vizând suspectul în cauză sunt continuate fără a fi dispuse măsuri preventive", adaugă procurorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News