Sarea din bucate, motiv de scandal internațional între oamenii de știință

Un aport prea mic de sare poate fi la fel de nociv precum excesul de sare în bucate, arată un studiu internațional care a fost publicat în revista medicală The Lancet. Concluziile acestuia sunt însă criticate de ceilalți oameni de știință care spun că aproape toate cercetările precedente au arătat că un consum redus de sare e benefic pentru că scade riscul de infarct și de accident vascular cerebral.

Dietele care presupun prea puțină sare sau deloc, dar și cele care sunt mult prea sărate par să fie la fel de nocive, arată un studiu internațional care pretinde că sarea de fapt n-ar fi vinovată de creșterea riscului pentru bolile cardiovasculare.

Oficial, oamenilor le este recomandat să mănânce cel mult 6 grame de sare pe zi, și li se spune că oricine trece peste acest nivel va ajunge să aibă hipertensiune și va avea un risc crescut de infarct sau accident vascular cerebral (AVC), notează The Independent.

Putem consuma până la 12,5 grame pe zi?

Dar un studiu publicat joi în jurnalul medical The Lancet, care a ur,ărit obiceiurile alimentare ale 95.767 de pacienți din 18 țări, arată că dacă mâncăm zilnic între 7,5 și 12,5 grame de sare (echivalentul a 2-5 grame de sodiu) nu pățim nimic.

Autorii merg și mai departe, pretinzând că un aport zilnic de sare sub 5 grame ar fi adus persoanele din studiu la un risc mare de a face boli cardiovasculare, fapt contestat imediat de alți cercetători.

Prea puțin sau prea mult, extremele nefaste

„Studiul nostru vine în completarea datelor care sugerează că, în consum moderat, sodiul poate avea un rol benefic în sănătatea cardiovasculară, dar un rol potențial nefast când aportul de sare e prea mic sau prea mare", a arătat prof. Andrew Mente, un expert în sănătate publică de la Universitatea McMaster, din Canada.

„Corpurile noastre au nevoie de nutrienți esențiali precum sodiul, dar întrebarea e de cât de mult au nevoie", a mai spus el.

Studiul a relevat că un concum ridicat de sare este asociat cu hipertensiune și un număr mare de cazuri de AVC. Totuși, aceste efect îl găsim la oamenii care trăiesc în comunități cu un consum mai mare de 12,5 grame de sare pe zi, cum sunt chinezii, spre exemplu, care consumă foarte ult sos de soia.

Chinezii mănâncă cel mai sărat

De altfel, 80% din comunitățile de chinezi analizate au un consum foarte mare de sare, mult peste acest prag, spre deosebire de cele din afara Chinei, care, în proporție de 84% u cun consum moderat.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că numărul evenimentelor cardiovasculare scade acolo unde oamenii au o dietă cu un aport mare de potasiu, care se găsește în fructe, semințe și vegetale.

Nicio țară din lume nu a reușit să se alinieze, în material de dietă, la consumul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății - de maximum 5 grame de sare pe zi. În Anglia, spre exemplu, consumul de sare este, în medie, de circa 8 grame pe zi.

Lipsa sodiului duce la un exces hormonal periculos

Organismul are nevoie de sodoi, dar nevoile sale sunt mai mari la oamenii care trăiesc în regiuni cu climă foarte caldă - unde faptul că transpiră aduce după sine și o pierdere mare de sare.

„În timp ce un consum mic de sare scade tensiunea, lipsa sodiului din organism este asociată cu producerea unei mai mari cantități din anumiți hormoni care sunt asociați cu risc crescut de boli cardiovasculare și deces" a explicat profesorul Mente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel