Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace, declară ministrul rus de Externe.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov spune că Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar în eventualitatea reluării negocierilor de pace, transmite Agerpres.
"Spre deosebire de istoria de la Istanbul (negocierile ruso-ucrainene din martie 2022), nu vom face niciun fel de pauză în acţiunile militare în timpul discuţiilor", dacă ar avea loc din nou astfel de tratative, a spus Lavrov într-un interviu cu trei mass-media ruse, printre care şi Sputnik.
"Pledăm pentru convocarea unei conferinţe care să fie acceptabilă pentru Rusia şi Ucraina", dar orice viitoare negocieri cu Kievul trebuie să ţină cont de situaţia de pe teren, a indicat ministrul rus, făcând aluzie la anexarea pe hârtie a provinciilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporijie şi Herson, ocupate parţial de trupele ruse, şi la Crimeea, de asemenea anexată şi complet ocupată de Rusia în 2014.
Serghei Lavrov a ținut să evidențieze că Moscova nu are deloc încredere în Ucraina și a adus în discuție decizia președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a interzice prin decret orice negocieri cu Rusia, o referire la decretul emis în octombrie 2022 prin care Zelenski a blocat efectiv orice dialog cu președintele rus Vladimir Putin.
"Discuţiile cu Zelenski sunt un nonsens din multe motive", consideră şeful diplomaţiei ruse, care a respins din nou "formula de pace" propusă de Zelenski. Această formulă cere retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean şi restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional.
Vladimir Putin a afirmat de mai multe ori că Rusia şi Ucraina au fost aproape de a conveni un acord pentru încetarea ostilităţilor la negocierile desfăşurate în martie-aprilie 2022 la Istanbul, dar Ucraina s-a răzgândit de îndată ce trupele ruse s-au retras de la nord de capitala Kiev. Rusia susţine că acea retragere a fost atunci un gest al său de bunăvoinţă, în timp ce Ucraina susţine că trupe sale le-au respins pe cele ruse din vecinătatea Kievului, deşi armata ucraineană nu a efectuat nicio contraofensivă acolo.
Potrivit unor relatări ulterioare, acordul nerealizat în cele din urmă la Istanbul cuprindea clauze care cereau Ucrainei să adopte un statut de neutralitate geopolitică, statut ce presupunea să nu adere la NATO, să-şi limiteze capacităţile militare şi să acorde un statut special provinciilor din estul ţării, clauze faţă de care în final preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat apoi opoziţia.
Acele negocieri, desfăşurate la scurt timp după lansarea invaziei ruse, au fost ultimele de atunci între Kiev şi Moscova, aceasta din urmă acuzând ulterior Occidentul, în special SUA, că l-ar fi determinat pe Zelenski să se retragă de la tratative şi să continue războiul cu armele oferite prin ajutorul militar extern pentru a provoca Rusiei o înfrângere strategică.
Lavrov a catalogat vineri drept "agonie" şi "isterie" referirile repetate ale Occidentului la necesitatea ca Rusia să sufere o înfrângere strategică pe câmpul de luptă în Ucraina. De asemenea, el a asigurat că pentru Rusia "nu are niciun sens" să atace vreo altă ţară europeană şi consideră că temerile în acest sens sunt exprimate pentru ca guvernele occidentale să poată justifica cheltuielile destinate ajutorului militar oferit Ucrainei.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat săptămâna trecută că acordul încă neîncheiat de la Istanbul ar putea servi drept bază pentru noi discuții, iar Rusia este deschisă reluării negocierilor. Cu toate acestea, Peskov a subliniat că Moscova nu observă nicio disponibilitate din partea Kievului pentru dialog.
Într-un interviu acordat vineri, ministrul de externe Lavrov a negat că Rusia ar fi fost invitată de Franța să participe la comemorarea a 80 de ani de la debarcarea din Normandia, contrazicând afirmațiile organizatorilor, care spuseseră că vor trimite o invitație ambasadei ruse la Paris pentru a fi reprezentată la eveniment, însă nu de către președintele Putin.
Lavrov a catalogat acest comportament ca fiind "unic" pentru Occident. "Atunci când doresc să facă ceva, nu o fac în modul cel mai respectuos. Persoanele respectuoase trimit întâi o scrisoare și apoi fac o declarație publică. Dar aici, ei spun că vor invita pe cineva, dar nu pe Putin, vor invita pe altcineva", a continuat ministrul rus. Lavrov a subliniat că în cele din urmă "nimeni nu a fost invitat de nimeni", iar Rusia nu a primit nicio invitație.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu