Rusia cere din nou retragerea trupelor NATO din România

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Federația Rusă a cerut pentru a treia oară retragerea NATO din toate țările care s-au alăturat Alianței după 1997.

Rusia a declarat joi că va fi „forțată să răspundă” cu măsuri militare-tehnice dacă Statele Unite nu sunt de acord cu cerințele sale de securitate.

Într-un document de 11 pagini prezentat oficialilor americani, Kremlinul a criticat SUA pentru că nu s-au implicat în preocupările de securitate ale Rusiei și a cerut „garanții legale” că Ucraina nu va deveni niciodată membră NATO.

„În absența oricărei dispoziții din partea americanilor de a conveni asupra garanțiilor ferme, obligatorii din punct de vedere juridic, pentru a ne asigura securitatea... Rusia va fi obligată să răspundă, inclusiv prin punerea în aplicare a măsurilor militare-tehnice”, se arată în document, potrivit textului publicat de către agenția de știri TASS.

De asemenea, Moscova a negat că plănuiește o invazie a Ucrainei, declarație pe care a repetat-o ​​în răspunsurile scrise de joi.

„Nu există nicio „invazie rusă” a Ucrainei, pe care Statele Unite și aliații săi au anunțat-o oficial din toamna trecută și nu este planificată”, se arată în document.

Rusia cere retragerea NATO din toate țările care s-au alăturat alianței după 1997

Rusia a spus că propunerile sale sunt un „pachet complet” care nu poate fi discutat individual. SUA au oferit compromisuri în domenii precum limitele desfășurării de rachete – o ofertă pe care Rusia a respins-o joi.

„Propunerile rusești sunt de natură pachet și ar trebui luate în considerare în ansamblu, fără a se concentra pe componente individuale. În ceea ce privește problema controlului armelor, le luăm în considerare doar în contextul general al unei abordări cuprinzătoare de pachet pentru rezolvarea problemei generale a garanțiilor de securitate”, se arată în document.

Totodată, Federația Rusă a repetat cererile ca SUA să-și retragă trupele din toate țările NATO care s-au alăturat alianței după 1997, cum ar fi statele baltice și alte câteva state din Europa Centrală și de Est, printre care Polonia și România.

Răspunsul Rusiei a venit în momentul în care l-a expulzat pe diplomatul nr. 2 al SUA la Moscova, un alt semn al tensiunilor potențiale în creștere între cele două țări, scrie TheMoscowTimes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel