Rusia ar fi relocat o baterie de rachete S-300 din Siria în Crimeea pentru a o folosi în Ucraina

Rusia ar fi relocat o baterie de rachete S-300 din Siria în Crimeea pentru a o folosi în Ucraina
Rusia ar fi relocat o baterie de rachete S-300 din Siria în Crimeea pentru a o folosi în Ucraina

Rusia a trimis o baterie de rachete antiaeriene S-300 din Siria într-un port rusesc în apropiere de Crimeea, potrivit unei companii israeliene de imagistică prin satelit, într-o tentativă aparentă a Moscovei de a-şi consolida apărarea antiaeriană în războiul cu Ucraina, relatează Reuters.

Imaginile realizate de ImageSat International (ISI) arată prezenţa bateriei antiaeriene S-300 la Masyaf (Siria), în aprilie, şi locul gol lăsat la 25 august după ce bateria de sisteme S-300 fusese expediată în portul Tartus. Imagini separate arată componente ale bateriei pe un doc la Tartus între 12 şi 17 august.

Către 20 august acestea fuseseră expediate, ISI concluzionând că au fost transferate pe o navă rusă, Sparta II, care a plecat din Tartus spre portul rusesc Novorossiisk. Datele Refinitiv Eikon arată că Sparta II a ajuns deja la Novorossiisk, după ce a trecut prin strâmtoarea Dardanele, controlată de Turcia. Ministerul rus al Apărării a refuzat orice fel de comentariu despre aceste informaţii.

Rusia dispune de o prezenţă militară în Siria din 2015, anul în care a intervenit în războiul civil din această ţară de partea preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Dacă se confirmă, această relocare ar releva o iniţiativă semnificativă a Rusiei de a-şi consolida apărarea antiaeriană în apropierea teatrului de război din Ucraina, unde forţele sale au fost supuse unor atacuri devastatoare în ultimele săptămâni.

Într-un astfel de incident, opt avioane de luptă ruseşti au fost distruse luna aceasta intr-o serie de explozii la o bază aeriană din Crimeea. Ucraina a refuzat să spună dacă ea este la originea acestor atacuri şi să precizeze modul în care le-a efectuat. Conform imaginilor ISI, radarul bateriei S-300 de la baza Masyaf a fost transportat separat la baza aeriană Hmeimim, pe coasta siriană, la nord de Tartus.

Analiştii companiei israeliene de imagistică prin satelit estimează că, din cauza dimensiunii şi greutăţii sale, radarul nu a putut fi transportat pe cale maritimă, de aceea s-ar putea să fi fost trimis înapoi în Rusia cu un avion-cargo de tip Iliuşin-76 de la Hmeimim, notează Agerpres.

 

Citește și - Rusia spune că T-90 este unul dintre cele mai bune tancuri din lume, dar se chinuie cu el în Ucraina

Rusia spune că T-90 este unul dintre cele mai bune tancuri din lume, dar are probleme cu el în Ucraina.

T-90 este cel mai modern tanc de luptă al Rusiei? Având în vedere dependența îndelungată a Rusiei de folosirea unor cantități masive de armuri pe câmpul de luptă, Rusia caută mereu să își modernizeze și să actualizeze flota de tancuri acolo unde poate.

Dezvoltarea și modernizarea T-90 a fost un element semnificativ de la prăbușirea Uniunii Sovietice până în prezent, scrie Insider.

VEZI ȘI: Rusia se laudă cu un "câine-robot de luptă", numit armă de ultimă generație, care este, de fapt, o jucărie vândută și în România - Video

Ce este T-90

Rusia prezintă T-90 ca fiind unul dintre cele mai avansate tancuri ale sale aflate astăzi în serviciu. Înarmat cu un tun principal 2А46М de 125 mm deservit de autoîncărcător, T-90 are o rază de tragere de 5 kilometri în forma sa de bază și este echipat suplimentar cu mitraliere coaxiale KORD. Versiunea de bază a T-90 este propulsată de un motor cu 12 cilindri de 1000 mm, permițându-i să atingă viteze de 60 de kilometri pe oră pe șosea.

T-90 este capabil să tragă sistemul avansat de rachete ghidate antitanc 9M119 Refleks, care este conceput pentru a lovi tancurile cu blindaj reactiv exploziv sau elicoptere. În ceea ce privește protecția proprie, T-90 este protejat de o combinație de armuri reactive explozive Kontakt-5 pe carenă și turelă, precum și de o armură de oțel cu mai multe straturi.



Dezvoltarea și modernizarea T-90

La rădăcina sa, proiectul T-90 a început ca o modernizare a lui T-72 în anii Uniunii Sovietice, mai exact în anii 1980. Până în 1989, proiectul s-a transformat într-un efort distinct și independent, care a dus la o producție în serie limitată începând cu 1992.

Ca urmare a presei proaste acumulate de T-72 și T-80BV în primul război din Golf și primul război din Cecenia, industria de arme din Rusia s-a simțit presată să comercializeze puternic T-90 la export, pentru a compensa părerea atât de proastă din mass-media.

În scurt timp, exportul de T-90 - T-90S - a atras atenția liderilor militari ruși, care au comandat inițial 200 de exemplare sub denumirea T-90A, după ce au licențiat o versiune „demontată” a tancului pentru producție în India, unde au fost construite 1.000 de exemplare. T-90A a primit porecla ”Vladimir” după moartea designerului principal al tancului, Vladimir Ivanovici Potkin.

Cea mai nouă versiune a T-90 este T-90M, care este prezentat ca un nou standard de Moscova, în încercarea sa de a-și moderniza flota. Principalele sale îmbunătățiri față de T-90A includ utilizarea armurii reactive explozive Relikt și o versiune îmbunătățită a tunului principal, care mărește raza de acțiune și precizia T-90M în comparație cu versiunile anterioare. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel