EXCLUSIV  Rusia acuză NATO de nerespectarea promisiunii, dar Putin a încălcat toate tratatele în vigoare. Angela Grămadă: Se face apel la o istorie falsă

Vladimir Putin, președintele Rusiei și Serghei Șoigu, ministrul Apărării de la Moscova
Vladimir Putin, președintele Rusiei și Serghei Șoigu, ministrul Apărării de la Moscova

În această săptămână am avut discuții cruciale între Federația Rusă și SUA, dar și ulterior în Consiliul NATO - Rusia. Totodată, reuniunea OSCE a avut și ea ca obiectiv aplanarea tensiunilor din Est, unde la granițele Ucrainei sunt comasați peste 100.000 de soldați ruși și tehnică militară grea.

În repetate rânduri Rusia a cerut NATO garanții de securitate că nu se va mai extinde spre Est, dar și cereri inacceptabile cu privire la demilitarizarea statelor care deja se află în Alianță.

Rușii justifică aceste cereri prin „promisiunea” pe care ar fi făcut-o americanii la prăbușirea URSS, anume că NATO nu va avansa spre est. Doar că nu există niciun document care să ateste acest lucru. În schimb, o serie de tratate parafate au fost încălcate ca urmare a anexării ilegale a Crimeei în 2014. 

Angela Grămadă explică, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern”:

„Diplomații ruși încearcă să facă apel la o istorie recentă, dar o istorie care nu poate fi demonstrată prin documente. Sunt mai mult referințe pe care le-au avut oficialii ruși și americani la începutul anilor 1990”, a precizat Angela Grămadă, făcând referire la narativul Moscovei care a precizat de mai multe ori că în 1990 a primit promisiuni de la NATO că Alianța nu se va întinde spre Est.

„Apar tot mai mulți oficiali de cealaltă parte care vin să infirme că au existat aceste înțelegeri documentate. Cumva dezamorsează parțial agresiunea verbală rusească pentru că nu există dovezi în acest sens. Pe de altă parte există memorandumul de la Budapesta, document semnat, la care Federația Rusă a participat, împreună cu Marea Britanie și Statele Unite. Iar Federația Rusă și-a permis să încalce aceste prevederi, deși Ucraina și-a respectat toate obligațiile care au reieșit din acest important document”, amintește Angela Grămadă, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern”, de la DC News.

Memorandumul de la Budapesta, semnat în 1994 de președinții Rusiei, Ucrainei, Marii Britanii și Statelor Unite, este un document care prevede garanții de securitate pentru Ucraina în urma renunțării la arsenalul său nuclear și aderării la Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare.

Rusia și Vladimir Putin au mai încălcat un tratat când au anexat Crimeea

„Mai mult decât atât, eu voi face mereu referință când vom discuta despre Ucraina la Acordul bilateral de Cooperare dintre Federația Rusă și Ucraina, acord care conține și o parte de recunoaștere a frontierelor Ucrainei, semnat în 1997 (...) Ucraina e mult prea importantă pentru Federația Rusă în orice inițiativă regională pe care Moscova o va lansa în spațiul public. Nici acele documente pe care există semnături și voința părților participante la documente nu au fost respectate de către Kremlin și recunoscute ca fiind legitime de actuala conducere de la Moscova. Aici mă refer la decizia lui Vladimir Putin de a semna ordinul de anexare a Crimeei într-un mod ilegal”.

„De această dată SUA, prin modul în care a încercat gestionarea discuțiilor cu Rusia, încearcă să arate cât de importantă e respectarea principiilor și normelor de drept internațional. Nu doar cu referință la cazul Ucrainei, pentru că am observat pe urmă referință la Georgia, la Republica Moldova”, a conchis Angela Grămadă.

Întreaga emisiune „Pe Plan Extern”, difuzată în fiecare vineri de la ora 11:00 pe DC News:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel