Rusia a lansat un nou modul de andocare la Staţia Spaţială Internaţională

Foto ilustrativ Pixabay
Foto ilustrativ Pixabay

Rusia a lansat miercuri un nou modul de andocare la Staţia Spaţială Internaţională.

Rusia a lansat miercuri un nou modul de andocare la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), Prichal, al doilea dispozitiv de acest tip plasat pe orbită de agenţia spaţială rusă în acest an după Nauka, inaugurat în luna iulie, informează AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit imaginilor transmise în direct de agenţia spaţială rusă Roscosmos, racheta Soyuz 2.1B care a transportat în spaţiu modulul Prichal a decolat aşa cum era prevăzut la ora 13:06 GMT de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Prichal ('chei' în limba rusă) va servi ca nod permanent de andocare pentru segmentul rusesc al ISS alături de Nauka ('ştiinţă' în limba rusă), un modul ştiinţific a cărui lansare a fost amânată aproape 15 ani din cauza unor probleme tehnice. Călătoria modulului Prichal spre ISS urmează să dureze două zile, iar conectarea sa - automată - la modulul Nauka este programată pentru vineri.

În iulie, conectarea modulului Nauka la avanpostul orbital a fost perturbată de pornirea inopinată a motoarelor modulului rusesc, un incident care a deplasat ISS în afara traiectoriei sale obişnuite timp de câteva minute. Sectorul spaţial rusesc se confruntă după dezmembrarea Uniunii Sovietice cu probleme de finanţare, erori birocratice şi scandaluri de corupţie.

Mai multe incidente tehnice au avut loc în ultimii ani şi au vizat atât zboruri spaţiale cu echipaj uman, cât şi lansări ale unor vehicule de tip cargo. Cu toate acestea, Moscova şi-a înmulţit anunţurile privind o serie de proiecte spaţiale ambiţioase, precum construirea unei staţii spaţiale proprii, pentru a înlocui ISS, şi amenajarea unei baze pe Lună în colaborare cu China.

Săptămâna trecută, Rusia a stârnit controverse după ce a pulverizat un vechi satelit sovietic aflat pe orbită în urma testării unei rachete anti-satelit. Gestul a fost denunţat de autorităţile americane de la Washington, care l-au considerat periculos. 

VEZI ȘI: Distrugerea unui satelit de către Rusia. Directorul Roscosmos neagă că ISS a fost pusă în pericol 

Directorul agenţiei spaţiale ruse a declarat că echipajul de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) nu a fost pus în pericol prin decizia Rusiei de a distruge un satelit scos din funcţiune aflat pe orbită, acţiune ce a generat o nouă sursă de deşeuri spaţiale, informa DPA duminică, conform Agerpres. 

Reziduurile generate au fost monitorizate cu atenţie, iar echipajul nu s-a aflat niciun moment în pericol, a declarat directorul Roscosmos, Dmitry Rogozin într-un interviu publicat pe YouTube în noaptea de sâmbătă spre duminică. "Schimbăm aceste informaţii cu Ministerul Apărării pentru a proteja ISS de aventuri neplăcute", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel