Românii dar şi cetăţenii străini care au fost repatriaţi din Maroc cu o cursă specială au transmis mesaje emoţionante la sosirea în ţară.
Avionul TAROM cu 122 de cetățeni români și 62 de cetățeni europeni, care erau blocați temporar în Maroc în urma anulării unor curse aeriene, a aterizat în siguranță, joi seara, la București. Sursa citată precizează că, pentru îndeplinirea procedurilor şi formalităţilor necesare legate de realizarea zborului special, MAE, prin Ambasada României la Rabat şi Consulatul Onorific al României la Marrakesh, a menţinut legătura permanent atât cu cetăţenii români, informându-i constant cu privire la etapele operaţiunii de repatriere, cât şi cu autorităţile marocane, pentru a facilita coordonarea şi stabilirea tuturor detaliilor organizatorice.
Iată care sunt mesajele pe care o parte dintre cei care au fost aduşi acasă le-au transmis jurnaliştilor aflaţi la aeroport:
- "M-am simţit foarte bine că sunt româncă, pentru că alţi cetăţeni de alte naţionalităţi au rămas blocaţi în Maroc şi au trebuit să facă rost de zbor pe cont propriu".
- În aeronavă au fost şi cetăţeni străini care au fost ajutaţi să plece în siguranţă din Maroc: "Mulţumesc foarte mult României că ne-a salvat din Maroc, după ce graniţele au fost închise. Mulţumesc foarte mult, suntem din Grecia şi lucrăm în Spania".
Ca o măsură de siguranţă, autorităţile au luat decizia de a-i testa. Grupul pentru Comunicare Strategică (GCS) a anunţat joi că nicio persoană din grupul de cetăţeni români şi străini care sunt repatriaţi din Maroc în România nu prezintă simptome de infectare cu virusul SARS-CoV-2, precizând că aceştia vor fi testaţi la sosire şi li se va recomanda să rămână în autoizolare până la aflarea rezultatului testului.
"În cazul în care rezultatul testului este negativ, cetăţenii repatriaţi din Maroc, ţară aflată în zona verde, vor rămâne în contact cu autorităţile medicale pentru a depista orice semn al apariţiei eventualelor simptome. În cazul în care rezultatul este pozitiv, persoanele respective vor fi transportate la unităţi medicale pentru investigaţii şi monitorizare, iar proba va fi trimisă în laboratoare specializate pentru secvenţiere, în vederea stabilirii variantei de tulpină", conform GCS.
Marocul s-a închis luni noaptea pentru două săptămâni, a anunțat marți Ambasada României din această țară. Turiștii români aflați acolo au creat un grup pe o rețea de socializare intitulat „Izolați în Maroc”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu