Românii, evacuați din Afganistan. Chirieac: HAOS! Tu, Guvern, trebuia să te gândești

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

16 români care erau blocaţi în Afganistan au fost evacuaţi cu avioanele Statelor Unite ale Americii şi ale Marii Britanii. Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat situația.

Întrebat de ce, până la urmă, autoritățile de la noi nu au reuşit să trimită acel avion militar despre care vorbea Florin Cîțu, analistul politic Bogdan Chirieac a  spus, la Antena 3: "Asta este capacitatea de reacţie a Guvernului României. Adică nu are capacitate de reacţie, pur şi simplu. Din cauza asta. Să ştiţi că şi cu PNRR-ul este o problemă, că nu l-am semnat şi suntem pe ultimul loc în Europa. Şi cu avioanele... Avem avioane, avem militari, avem piloţi care să ajungă la timp, în urma unei decizii politice, pentru a-i salva pe români. Nu s-a luat această decizie fiindcă lumea a fost ocupată cu alte probleme. Asta este capacitatea de reacție. Practic, nu este".

Cât despre cine este vinovat pentru această reacţie întârziată a autorităților române, analistul politic a mai spus: "Fundamental, viaţa din România este de vină. În mod pragmatic, de vină este Guvernul României, prim-ministrul, ministrul Apărării, toţi cei care sunt implicaţi în aşa ceva, cei care trebuia să urmărească cu atenţie ce se întâmplă acolo, Ministerul de Externe trebuia să monitorizeze situaţia. În haosul ăsta, tot ce aveai de făcut era să citeşti presa, să te uiţi din când în când la televizor. Se ştia că, zi după zi, talibanii ocupau, fără să tragă un foc de armă, oraş după oraş şi urma să cadă Kabul. Dacă mai aveai diplomaţi, militari, persoane private, cetăţeni români acolo, trebuia să te gândeşti la evacuare".

Mai sunt 27 de cetățeni români în Afganistan

În Afganistan mai sunt 27 de cetățeni români, după ce 16 au reușit să părăsească zona în noaptea de luni spre marți, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE), scrie Mediafax.

Potrivit MAE, împreună cu ministerul Apărării și Forțele Aeriene Române au fost parcurse în regim de urgență, pe parcursul zilei de luni și al nopții de luni spre marți, proceduri pentru deplasarea avionului militar la Kabul în vederea evacuării cetățenilor români. „Procedurile, extrem de complexe, sunt finalizate, urmând a fi obținută în foarte scurt timp și ultima autorizație de survol pentru unul dintre segmentele traseului de zbor”, informează MAE.

Astfel, în cursul nopții de luni spre marți au părăsit Afganistanul încă 16 cetățeni români. !De la momentul apelului MAE de luni către cetățenii români aflați încă în Afganistan și care nu-și notificaseră prezența, de a contacta Ambasada României de la Islamabad, a fost înregistrată prezența a încă 7 cetățeni români. În acest moment, conform evidențelor MAE, mai sunt 27 de cetățeni români aflați în Afganistan”, potrivvit sursei citate.

Cîțu: I-am propus domnului președinte să trimită un avion

"Pe 13 august, MAE a ridicat nivelul de alertă la maxim.. În acest moment, mai sunt 35 de cetățeni români în acea zonă și i-am propus domnului președinte să trimită un avion să îi aducem acasă. Avem două variante, un avion al NATO sau un avion al nostru care merge acolo. Dar trebuie să trimitem un avion cat mai rapid. (...) Nu sunt din cadrul ambasadei. Sunte de la ONU și din mediul privat. Sunt în siguranță în acest moment, ținem legătura cu toți”, declara, ieri, premierul Florin Cîțu.

MAE, mesaj pentru românii din Afganistan

„MAE reamintește că începând cu data 13 august a fost ridicat nivelul de alertă pentru Afganistan la cel maxim (Pericol major - Părăsiți imediat țara – https://www.mae.ro/node/56387). MAE reiterează cu acest prilej și recomandarea fermă ca cetățenii români să evite orice deplasare în Afganistan. MAE precizează că la nivelul Ambasadei României la Islamabad, care asigură reprezentarea țării noastre în relația cu Afganistanul, își înregistraseră prezența 60 de cetățeni români cu activități în Afganistan, ca angajați ai Delegației UE în această țară, ai Misiunii ONU de Asistență în Afganistan (UNAMA), respectiv ai unei companii de securitate și unui ONG. La momentul accelerării deteriorării situației de securitate, o parte dintre acești cetățeni români părăsiseră deja teritoriul afgan pentru efectuarea concediului de odihnă. De asemenea, 11 cetățeni români, angajați ai Delegației UE în Afganistan, au fost recent evacuați, aceștia aflându-se în acest moment la Doha și urmând a-și continua călătoria spre România imediat ce vor fi îndeplinite toate procedurile specifice”, a transmis, luni seara, MAE.

„În cazul în care se mai află cetățeni români în Afganistan care nu au contactat încă misiunea diplomatică a României din Pakistan, MAE recomandă ferm ca aceștia să se adreseze urgent Ambasadei României la Islamabad şi să comunice coordonatele proprii pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate. Celula de criză interinstituțională își continuă activitatea, în regim permanent, monitorizează evoluțiile și rămâne în contact cu partenerii internaționali ai României, respectiv cu ONU și reprezentanți ai companiei angajatoare, în vederea analizării operative a tuturor informațiilor și pentru a propune adoptarea măsurilor necesare în astfel de situații”, mai transmite MAE.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Islamabad +92 51 8441476, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice +92 311 4469900.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel