România și Slovacia, sub lupa Comisiei Europene. Sunt restante la combaterea spălării banilor

 Ce salariu este considerat suficient pentru o viață fără grijă în România? Opiniile trecătorilor din Piața Unirii / Foto: Agerpres
Ce salariu este considerat suficient pentru o viață fără grijă în România? Opiniile trecătorilor din Piața Unirii / Foto: Agerpres

Comisia Europeană solicită României transpunerea corectă a Directivei privind combaterea spălării banilor.

Comisia Europeană a decis joi iniţierea unei proceduri de infringement trimiţând României o scrisoare oficială de punere în întârziere şi Slovaciei o scrisoare oficială suplimentară de punere în întârziere pentru transpunerea incorectă a celei de-a patra şi a cincea Directive 2008/98/EC privind combaterea spălării banilor (4th and 5thAML), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, potrivit Agerpres.

România şi Slovacia au notificat transpunerea completă a Directivei. Cu toate acestea, Comisia a identificat mai multe cazuri în care nu a fost transpusă corect Directiva în legislaţia naţională. În cazul României, acest eşec afectează, printre altele, aspecte fundamentale, cum ar fi existenţa unui regim efectiv de sancţiuni atunci când sunt introduse date incorecte în registrul naţional al proprietarului beneficiar.

Reglementările de combatere a spălării banilor, esenţiale în lupta contra finanţării terorismului



Reglementările de combatere a spălării banilor sunt esenţiale în lupta contra spălării banilor şi finanţării terorismului. Lacunele legislative care apar într-un stat membru au un impact asupra UE. De aceea, normele UE ar trebui implementate şi supravegheate eficient pentru a combate infracţionalitatea şi pentru a proteja sistemul nostru financiar, apreciază Comisia Europeană.

Fără răspunsuri satisfăcătoare din partea României şi Slovaciei în termen de două luni, Comisia poate decide să continue procedura de infringement şi să trimită un aviz motivat.

Ce este procedura de infringement

În cadrul Comisiei Europene, termenul "infringement" (încălcare) se referă la procedurile legale prin care Comisia verifică și sancționează încălcările legislației Uniunii Europene (UE) de către statele membre. Aceasta este o modalitate de a asigura că toate statele membre respectă și implementează corect legislația UE. Procedura de infringement în cadrul Comisiei Europene poate fi descrisă în mai multe etape:

1. Notificare: Comisia identifică o presupusă încălcare a legislației UE de către un stat membru.Se trimite o notificare oficială către statul membru în cauză, evidențiind încălcarea specifică și solicitând explicații sau corectări.

2. Opțiunea pentru statul membru: Statul membru în cauză are ocazia să răspundă la notificare și să prezinte argumente sau informații care pot justifica sau remedia situația.

3. Aviz motivat: Dacă statul membru nu remediază încălcarea sau nu furnizează explicații suficiente, Comisia emite un "aviz motivat" în care precizează încălcarea și solicită statului membru să ia măsurile necesare într-un anumit termen.

4. Trimiterea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene: Dacă statul membru nu respectă avizul motivat, Comisia poate decide să trimită cazul la Curtea de Justiție a UE.Curtea de Justiție poate impune sancțiuni sau amenzi statului membru în cauză.

Aceste proceduri au rolul de a asigura coeziunea și aplicarea uniformă a legislației UE în toate statele membre. Procedurile de infringement sunt esențiale pentru a menține integritatea și eficacitatea legislației europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel