Uniunea Europeană se află în fața unei decizii economice majore, iar România trebuie să-și aleagă cu atenție poziția.
Propunerea Spaniei de a institui un mecanism permanent de împrumuturi comune la nivel european ar putea avea consecințe semnificative pentru economia românească. În acest context, analistul economic Adrian Negrescu analizează avantajele și riscurile unei astfel de inițiative și explică ce ar trebui să facă România pentru a-și maximiza beneficiile.
Analistul economic Adrian Negrescu a declarat că România ar avea de câștigat din adoptarea unui mecanism permanent de împrumuturi comune la nivelul Uniunii Europene, așa cum propune Spania. Potrivit acestuia, țara noastră se împrumută în prezent la cele mai mari dobânzi din Europa, iar o astfel de inițiativă ar putea reduce semnificativ costurile de finanțare.
„Ideea de a se concretiza un mecanism european de împrumuturi la dobânzi mici pentru statele membre reprezintă o soluție excelentă la care România ar trebui să adere.”, a declarat Adrian Negrescu în exclusivitate pentru DCNews.
Propunerea Spaniei, susținută de Franța și Italia, vizează dublarea bugetului UE la peste 2000 de miliarde de euro și instituirea unui sistem de împrumuturi comune. În schimb, Germania și țările nordice se opun.
Adrian Negrescu consideră că un astfel de mecanism ar transforma fundamental modul în care România se finanțează:
„În momentul de față România se împrumută la cele mai mari dobânzi din Europa și un asemenea mecanism prin care țările europene ar putea să se împrumute în comun ar putea genera un câștig concret pentru țara noastră. Europa trebuie să înceapă să acționeze ca o entitate comună, atât din punct de vedere economic, cât mai ales financiar. Forța dată de economiile europene puse cap la cap ar putea genera costuri mai mici de împrumut și un potențial mai mare de investiții și de dezvoltare a afacerilor la nivel european.”, a explicat analistul pentru DC News.
Adrian Negrescu a avertizat, însă, că UE se află într-o tranziție economică, iar România trebuie să se adapteze la noile priorități:
„Noua Comisie Europeană ce și-a intrat în atribuții în decembrie anul trecut se va focusa în acest mandat pe susținerea economiei, pe susținerea companiilor europene în condițiile războiului din ce în ce mai acerb, cu firmele din Statele Unite, din China, în zona mai ales a noilor tehnologii.”, a precizat acesta.
În acest context, România nu se mai poate baza pe fonduri pentru infrastructură clasică, cum sunt drumurile și căile ferate, ci trebuie să creeze proiecte integrate de business pentru a accesa finanțare europeană.
„Fondurile europene critice pe care Uniunea Europeană le va lua de acum încolo se vor duce în special pentru a susține competivitatea economică și mai puțin ce s-a întâmplat până acum, dezvoltarea de infrastructură de cale ferată, de drumuri, de infrastructură socială. De acum încolo va trebui să creăm proiecte integrate de business pentru a putea avea acces la finanțare europeană.”, mai spune Negrescu.
Întrebat despre viitorul acestei inițiative, Adrian Negrescu a declarat că, în ciuda opoziției Germaniei și a statelor nordice, propunerea are șanse mari să devină realitate:
„Eu cred că șansele sunt foarte mari ca această inițiativă să devină realitate, pentru că toată lumea ar putea avea de câștigat dintr-o platformă comună de finanțare la nivel european.”, a conchis analistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News