Forțele Aeriene Române vor desfășura, în curând, misiuni de apărare a spațiului aerian național și aliat cu trei escadrile de avioane F-16, dispuse pe trei baze aeriene, a anunțat, marți, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.
Declarația a fost făcută în cadrul ceremoniei de marcare oficială a finalizării înzestrării Escadrilei 48 Vânătoare cu acest tip de aeronave, la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, conform Agerpres.
Ceremonia a reunit oficiali români și străini, printre care ambasadoarea Regatului Norvegiei la București, Hilde Svartdal Lunde, și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Leonard-Gabriel Baraboi.
Potrivit Ministerului Apărării Naționale (MApN), înzestrarea completă a Escadrilei 48 Vânătoare marchează un moment esențial în procesul de modernizare a aviației militare române, în contextul securității regionale și al angajamentelor asumate în cadrul NATO.
Ministrul Angel Tîlvăr a subliniat importanța derulării contractului de achiziție a 32 de avioane F-16 din excedentul Forțelor Aeriene Norvegiene, evidențiind contribuția acestuia la securitatea României și a Flancului estic al NATO.
„Norvegia este un aliat important pentru România, iar cooperarea bilaterală în domeniul Apărării asigură consistență amplului proces de modernizare și dezvoltare a capacităților de apărare ale țării noastre”, a declarat Tîlvăr, potrivit comunicatului MApN.
El a evidențiat, de asemenea, justețea deciziei de a dezvolta capabilitățile Forțelor Aeriene Române prin avioanele F-16, ca etapă de tranziție către aeronave de generația a V-a.
Angel Tîlvăr a subliniat că programul F-16 a adus multiple beneficii aviației militare române, atât prin schimbarea mentalității personalului aerian, cât și prin modernizarea infrastructurii și accesul la tehnologii avansate de luptă.
„Acest program a catalizat trecerea către dotarea cu vârful de gamă în materie de aviație de luptă, aeronavele F-35”, a afirmat ministrul.
Un alt aspect esențial menționat de Tîlvăr este implicarea industriei naționale de apărare în acest proces, modernizarea avioanelor F-16 la standardul M6.6 urmând a fi realizată la Aerostar Bacău.
„Este un atu important pentru noi, care contează nu doar pe plan național, ci și în regiunea noastră. Perspectiva dotării cu aeronavele F-35 va crea cu siguranță noi oportunități de cooperare industrială pentru operatorii economici din țara noastră”, a adăugat ministrul Apărării.
Evenimentul de la Baza 71 Aeriană a inclus și o vizită pe șantierul de construcție a unor obiective de infrastructură, parte a proiectului de extindere și modernizare a bazei.
În ianuarie, o aeronavă F-16 Fighting Falcon achiziționată din Norvegia a aterizat la Câmpia Turzii, completând Escadrila 48 Vânătoare cu toate cele 16 aeronave prevăzute în contract.
Până la sfârșitul anului 2025, România urmează să recepționeze și restul celor 16 avioane F-16, care vor intra în dotarea Escadrilei 571 Aviație Vânătoare de la Baza 57 Aeriană „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino” din Mihail Kogălniceanu.
Prin achiziția avioanelor F-16, România își consolidează securitatea aeriană, asigurând o mai mare capacitate de reacție în cadrul Serviciului de Luptă Permanent - Poliție Aeriană (SLP-PA), atât sub comandă națională, cât și aliată.
Forțele Aeriene Române vor opera în curând cu trei escadrile F-16, fiind astfel mai bine pregătite pentru apărarea spațiului aerian național și al NATO, atât pe timp de pace, cât și în situații de criză.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News