Raportul World Happiness ne indică poziționarea pe un loc bun în clasamentul fericirii, însă acest lucru este departe de ceea ce vedem în jurul nostru, zi de zi.
România a intrat în Top 30 al celor mai fericite țări, potrivit ”clasamentului fericirii” realizat în perioada 2019-2021 de către World Happiness Report (WHR). Pentru România, ajunsă pe locul 28, în ediția ce a marcat a zecea aniversare a clasamentului, urcarea este una impresionantă, de 18 locuri, devansând țări precum Spania (locul 29), Italia (locul 31), Croația (locul 47) sau Ungaria (locul 51). Podiumul ”fericirii” este ocupat în continuare de Finlanda, Danemarca și Islanda, aceasta din urmă intrând în top 3 în locul Elveției.
Calitatea vieții, cea care a dat gradul de fericire, a fost evaluată în funcție de produsul intern brut pe cap de locuitor (PIB), sprijinul social, speranța de viață sănătoasă, libertatea de a face alegeri pentru sine, generozitatea, percepția asupra corupției, datele fiind cele oferite de Banca Mondială sau de Organizația Mondială a Sănătății.
”Anul acesta se împlinesc zece ani de la World Happiness Report, invitându-ne astfel să privim înapoi și înainte, menținând în același timp raportarea noastră a bunăstării actuale și lărgind analiza noastră a efectelor de mare anvergură ale COVID-19”, au transmis cei de la World Happiness Report.
Astfel, s-a realizat un sondaj printre cititoriii DC Medical, pentru a afla cât de fericiți sunt, cu adevărat, românii.
La afirmația România, printre cele mai fericite țări din lume am adresat întrebarea ”Cât de fericit ești pe o scară de la 1 la 10?”, la care au răspuns 1.386 de persoane.
În urma răspunsurilor, cele mai multe au fost notate cu nota 1, 231 de persoane, urmate de cei care se consideră fericiți de nota 2 și 5, câte 183, în timp ce fericiți de nota 10 s-au declarat 109 persoane.
Psihologul Radu Leca a explicat, în exclusivitate, pentru DC Medical, ce anume îi face fericiți pe români, dar și de ce rezultatul World Happiness Report este, în fapt, un semnal de alarmă pentru societatea noastră.
”În conformitate cu sondajul WHR, avem de-a face cu următorul element concret. Fericirea se măsoară în împliniri. Românii nu au împliniri, românii au deziderate care favorizează ideea de iluzie a împlinirii. Nu se pune problema de tristețe fabricată, fiind că ea este inclusă în tot ceea ce înseamnă genetica poporului român”, ne-a declarat psihologul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu