Jurnalista Yekaterina Duntsova își va pune viața în pericol pentru prezidențialele din Rusia. Motivația principală ar fi încetarea războiului din Ucraina.
Fosta jurnalistă de televiziune Yekaterina Duntsova și-a depus candidatura miercuri pentru a concura în alegerile prezidențiale din Rusia în martie, ale căror rezultat este așteptat să confirme o victorie covârșitoarepentru Vladimir Putin.
În vârstă de 40 de ani, Duntsova a cerut într-un interviu acordat Reuters luna trecută încheierea conflictului din Ucraina și eliberarea prizonierilor politici, printre care se numără și liderul opoziției, Alexei Navalny.
Ea a depus documentele la Comisia Electorală Centrală pentru a intra oficial în cursă, în care victoria lui Putin este privită cu larghețe ca un rezultat previzibil atât de susținători, cât și de opozanți.
Acum, ea se confruntă cu o provocare majoră pentru a obține 300.000 de semnături în susținerea candidaturii sale, din toată Rusia, până la 31 ianuarie.
Cu toate acestea, Duntsova a corectat un reporter care a întrebat-o dacă crede că autoritățile îi vor permite să candideze.
"De ce discutăm despre permisiune, atunci când acesta este un drept al meu conform legii și am această posibilitate și calități necesare pentru a mă implica?" a răspuns ea.
"Noi acționăm în conformitate cu formula prevăzută de legea federală, și pentru asta nu avem nevoie de aprobarea cuiva."
Putin, în vârstă de 71 de ani, a fost la putere ca președinte sau prim-ministru din 1999 și își dorește un alt mandat de șase ani. Cu Navalny executând pedepse în închisoare care însumează mai mult de 30 de ani și cu alți critici de vază ai Kremlinului fie în detenție, fie în afara țării din cauza riscului de arestare, nu există o figură a opoziției care să-l poată provoca.
Susținătorii lui Navalny consideră procesul o farsă, afirmând că Kremlinul, prin intermediul comisiei electorale, controlează cine poate candida și poate manipula ușor votul, dacă este necesar, cu ajutorul unui sistem de vot electronic opac. Kremlinul spune că Putin va câștiga pentru că se bucură de un sprijin public covârșitor, cu ratinguri de opinie de aproximativ 80%.
Putin a anunțat mai devreme în acest lună că va candida, dar până acum nu s-a implicat formal niciun alt candidat. Cei susținuți de un partid politic au nevoie de doar 100.000 de semnături.
În interviul acordat Reuters, Duntsova a evitat să folosească termenul "război" pentru a descrie conflictul dintre Rusia și Ucraina, pe care Putin îl numește "operațiune militară specială", și a recunoscut că îi este teamă.
"Orice persoană sănătoasă mental care face acest pas ar simți teamă - dar frica nu trebuie să învingă", a spus ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu