Candidatul de extremă dreapta la președinția României, Călin Georgescu, a declarat luni că va contesta decizia de a-i interzice să participe la reluarea alegerilor din mai, însă analiștii au declarat că șansele sale de a candida sunt reduse, pe fondul temerilor privind amestecul Rusiei, conform Reuters.
Călin Georgescu și-a depus candidatura la prezidențiale vineri. Disputa cu privire la candidatura lui Georgescu stârnește tensiuni atât în țară, cât și în străinătate. Un mic grup de susținători ai acestuia au distrus trotuare și au incendiat coșuri de gunoi în București duminică, în timp ce Elon Musk, un consilier cheie al președintelui american Donald Trump, a întrebat luni într-o postare pe X: „Cum poate un judecător să pună capăt democrației în România?”
România, membră NATO și UE, s-a aflat în centrul unei dispute între Europa și administrația Trump cu privire la natura democrației. Vicepreședintele american JD Vance a declarat că anularea alegerilor din România în decembrie, pe fondul acuzațiilor de interferență rusă, a însemnat că nu împărtășește valorile americane.
„Mergem împreună până la capăt pentru aceleași valori: pace, democrație, libertate”, a declarat Georgescu, apărând alături de doi aliați politici, într-un videoclip postat pe Facebook, confirmând că va face apel la Curtea Constituțională împotriva interdicției.
Georgescu i-a îndemnat de asemenea pe susținători să evite protestele violente „precum (cele) pe care le-am văzut ieri seară”.
Autoritatea electorală centrală din România a declarat duminică că a decis să interzică candidatura lui Georgescu, spunând că este inadmisibilă după anularea de către Curtea Constituțională a votului din decembrie.
„Este o rușine pentru conducerea acestei țări. Vedeți că domnul Georgescu are opinii diferite și de aceea nu l-au acceptat”, a declarat o locuitoare din București, care a refuzat să își dea numele de familie.
Un alt locuitor al capitalei, a declarat că, dacă autoritatea electorală are dovezi care să susțină decizia sa, înseamnă că aceasta este în conformitate cu standardele democratice, adăugând că, în opinia sa, nu a prezentat încă nicio dovadă.
Contestațiile la deciziile autorității electorale centrale din România trebuie depuse în termen de 24 de ore. Curtea Constituțională ar trebui să se pronunțe cu privire la recursul lui Georgescu până miercuri.
Analiștii au declarat că este puțin probabil ca instanța supremă să îi permită lui Georgescu să candideze din nou la președinție.
Curtea a creat un precedent în octombrie, când a blocat candidatura unui alt candidat de extremă dreapta, argumentând că opiniile sale antieuropene și pro-ruse o fac nepotrivită pentru funcție.
Dacă instanța confirmă decizia autorității electorale centrale, trei partide ultranaționaliste de opoziție, care dețin 35% din locurile din parlament și care au sprijinit candidatura anterioară a lui Georgescu la președinție, riscă să nu aibă niciun candidat la alegerile din mai.
George Simion, liderul partidului de opoziție Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), s-a întâlnit luni cu Georgescu.
Întrebat înainte de întâlnire dacă se gândește să își depună propria candidatură, Simion a declarat reporterilor: „Așteptăm să vedem ce va spune domnul Georgescu. Nu excludem nicio opțiune, dar nu suntem speculatori”.
Simion a spus că a fost în contact cu echipa lui JD Vance în ultimele 24 de ore, dar nu direct cu administrația Trump. El nu a dat detalii.
Georgescu este cercetat penal pentru șase capete de acuzare, inclusiv apartenență la o organizație fascistă și comunicarea de informații false privind finanțarea campaniei. El a negat orice infracțiune.
Sergiu Miscoiu, profesor de științe politice la Universitatea Babeș-Bolyai, a declarat că el crede că ar fi mai riscant să-l lase pe Georgescu să candideze, deoarece victoria sa ar putea răsturna orientarea pro-occidentală a României, decât să-l interzică, chiar dacă Statele Unite ar reacționa urât.
„Chiar dacă Statele Unite reacționează ... puternic, această consecință poate fi atenuată pe termen lung”, a spus el, adăugând că planurile de creștere a cheltuielilor europene pentru apărare și semnele că China dorește să se apropie de Europa ar putea contribui la atenuarea oricăror critici din partea SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News