Restaurantele, obligate să pună la pachet mâncarea neterminată din farfuria clienților. Legea intră în vigoare de astăzi

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

De astăzi, intră în vigoare noua lege care obligă localurile să pună la pachet clienţilor ceea ce nu termină din farfurie, fără costuri în plus pe ambalare.

Legea vine pentru a combate risipa alimentară din România care este destul de ridicată.

În România se aruncă zilnic peste 6000 de tone de alimente. 30% dintre acestea provin din restaurante sau hoteluri, arată datele ONU, informează Digi 24. Acest lucru ar urma să se schimbe cu nouă lege pentru combaterea risipei alimentare care obligă restaurantele să pună la pachet mâncarea clienţilor. În plus, localurile trebuie să treacă în meniu acest lucru şi să convingă clienţii să nu lase mâncare în farfurie.

Sancţiunile în cazul nerespectării acestor prevederi sunt amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, potrivit gandul.ro.

Vor exista noi reguli și pentru magazine. Alimentele care sunt aproape de data expirării trebuie vândute la un preţ redus sau donate. Pentru alimentele donate, magazinele şi restaurantele nu vor plăti TVA şi nici impozit.

O treime din totalul alimentelor la nivel global, irosită

La nivel global aproximativ o treime din totalul alimentelor produse pentru consumul uman este irosit, iar în Uniunea Europeană se estimează că 20% din totalul alimentelor produse se pierd sau se irosesc, în timp ce 43 de milioane de oameni de la nivelul Uniunii Europene nu își permit zilnic mese care să asigure o alimentaţie adecvată, spune Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

70% din risipa alimentară provine din gospodăriile populaţiei (peste 50% – 47 de milioane de tone), servicii de alimentație publică și de vânzare cu amănuntul (FUSIONS, 2016).

Cantitatea de deșeuri alimentare generate în țările industrializate este la fel de mare ca şi în țările în curs de dezvoltare, însă distribuția este diferită:

- în țările în curs de dezvoltare, peste 40% din pierderile alimentare se produc după recoltare și în timpul procesării;

- în țările industrializate, peste 40% din pierderile alimentare apar la nivelul vânzărilor cu amănuntul, precum și la consumatori.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel