Republica Moldova urmează să desfășoare un recensământ în 2024. Ce valoare are inițiativa

Premieră în Marea Britanie. Numărul persoanelor LGBTQ+ a putut fi măsurat în Anglia și Țara Galilor/ Fotografie de la Lukas, Pexels
Premieră în Marea Britanie. Numărul persoanelor LGBTQ+ a putut fi măsurat în Anglia și Țara Galilor/ Fotografie de la Lukas, Pexels

Republica Moldova urmează să desfășoare peste doi ani un recensământ al populației.

Deputaţii au aprobat, în lectură finală, un proiect de lege care stabileşte instituirea normelor generale pentru organizarea şi desfăşurarea recensămintelor populaţiei şi locuinţelor. Proiectul de lege a fost elaborat de către Biroul Naţional de Statistică, cu suportul Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA), şi are drept scop eficientizarea organizării şi desfăşurării recensămintelor, reducând resursele administrative şi bugetare necesare. De asemenea, proiectul urmăreşte excluderea vidului legislativ, creat după recensământul realizat în anul 2014, relatează Rador. Acesta a fost reglementat prin lege dedicată, al cărei efect de reglementare s-a consumat.

Documentul se referă şi la procesul de planificare, colectare, prelucrare, evaluare şi diseminare a datelor despre persoane şi locuinţele acestora, precum şi la producerea indicatorilor statistici de recensământ.

Bugetul recensământului depășește 300 de milioane de lei



Potrivit Biroului Naţional de Statistică, următorul recensământ se planifică a fi desfăşurat în Republica Moldova în anul 2024. Bugetul total estimativ al acestuia este estimat la 329,2 milioane lei, inclusiv circa 36,8 milioane lei pentru modulul agricol.

Proiectul prevede că următoarele recensăminte să fie realizate la intervale regulate de timp de cel puţin o dată la 10 ani. Scopul acestora va fi de a oferi informaţii de interes public despre populaţie şi locuinţe - necesare pentru elaborarea, monitorizarea şi evaluarea politicilor. Organizarea şi desfăşurarea recensămintelor anterioare era reglementată prin adoptarea unor acte normative specifice fiecărui recensământ.

Primul român amendat pentru refuzul de a participa la recensământ

O persoană din municipiul Sfântu Gheorghe a fost amendată de Poliţia Locală pentru că a refuzat să participe la recensământ.

Persoanele care efectuau recensământul au fost nevoite să apeleze la ajutorul polițiștilor după ce un localnic a devenit recalcitrant și a refuzat să coopereze. Nici în momentul în care oamenii legii au intervenit situația nu s-a schimbat iar pentru că recenzarea este obligatorie prin lege bărbatul a refuzat și a fost amendat, relatează Wall-Street.

Potrivit edilului localității Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, astfel de incidente sunt din ce în ce mai dese. Atorităţile s-au văzut nevoite să apeleze la sprijinul Poliţiei Locale, deoarece unii cetăţeni nu au fost cooperanţi cu recenzorii.

"În ultimele zile am solicitat sprijinul Poliţiei, iar recenzorii au fost însoţiţi în unele cazuri de către forţele de ordine pentru că unele persoane refuzau recenzarea. O singură persoană a fost amendată pentru că a refuzat recenzarea inclusiv în prezenţa Poliţiei. Este bine de ştiut că nu acesta este scopul nostru, de a aplica amenzi, dar vorbim despre o obligativitate legală prin care toate persoanele din România trebuie să fie recenzate", a declarat primarul Antal Arpad.

Potrivit acestuia, 96,6% din populaţia judeţului Covasna a fost recenzată până în prezent, însă în municipiul Sfântu Gheorghe procentajul este 88,4%. Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel