Republica Moldova, statut de țară candidată UE. Chirieac: Este meritul lui Iohannis aici

Foto: presidency.ro
Foto: presidency.ro

Bogdan Chirieac a analizat, vineri, candidaturile la Uniunea Europeană ale Ucrainei și Republicii Moldova.

„Să știți că este meritul lui Iohannis aici. A sprijinit-o pe doamna președinte Maia Sandu încă de la început. Lumea știe mai puțin lucrul acesta, dar el personal (n.r. a făcut demersuri). Faptul că nu există Minister de Externe este un mare minus pentru România. Vă dați seama, secretar de stat este Iulian Fota, n-are ce căuta acolo. Cu toate acestea, președintele Iohannis de la bun început a sprijinit-o pe doamna Maia Sandu, care a devenit suficient de credibilă, încât liderii europeni să accepte statutul european pentru Republica Moldova”, a explicat analistul politic Bogdan Chirieac.

„Atât aderarea Ucrainei, cât și cea a Republicii Moldova, în acest moment două state eșuate, va dura 10-12 ani, dacă lucrurile se mișcă foarte repede. În Uniunea Europeană, ca și în NATO, nu poți intra dacă ai probleme cu vecinii, asta este imposibil. Deci tot ce înseamnă conflict înghețat, pentru că și conflictul dintre Rusia și Ucraina va îngheța la un moment dat, e suficient pentru a nu intra în Uniunea Europeană”, a spus Chirieac.

„Mai sunt și toate criteriile acelea extrem de dificile, pe care România le cunoaște și pe care nu le-a îndeplinit nici astăzi. Mai avem încă MCV, avem multe impeachment-uri, deci amenzi date că n-am rezolvat cu mediul, cu gunoaiele, cu alte lucruri unde nu ne-am conformat. Deci ei trebuie să închidă 32 de dosare de negociere, iar unele dosare vor avea nevoie de ani și ani de zile”, a continuat Bogdan Chirieac.

„Vorbim aici de marele miracol pentru România, care i se datorează fostului ministru Ilie Sârbu, care a închis dosarul pe Agricultură, deși acela era imposibil de închis. În 2003, când l-a închis el, în România se mai ara cu animale, ori Uniunea Europeană nu te accepta cu așa ceva. Atunci a fost o minune, dar nu știu dacă minunile astea se întâmplă atât de des încât să înghită și Ucraina. Republica Moldova e mititică și ușor de înghițit, ca să spun așa”, a concluzionat Bogdan Chirieac.

Republica Moldova și Ucraina au primit statut de candidat la aderarea în UE

Consiliul European a decis, joi, acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova.

Anunțul a fost făcut pe Twitter de Charles Michel, președintele Consiliului European.

„Am căzut de acord. Consiliul European tocmai a decis să acorde statut de candidat Ucrainei și Moldovei. Un moment istoric. Este un pas extrem de important pe drumul vostru către UE”, a scris Charles Michel. Acesta a adresat felicitări președinților Volodimir Zelenski și Maia Sandu, dar și popoarelor ucrainean și moldovean.

Consiliul European a decis să recunoască perspectiva europeană a Georgiei și este pregătit să acorde statutul de candidat după ce vor fi abordate prioritățile restante, a mai anunțat Charles Michel.

Uniunea Europeană a aprobat cererea Ucrainei de a deveni țară candidată pentru admiterea în blocul de 27 de națiuni. Liderii UE reuniți la Bruxelles au urmat recomandarea Comisiei Europene, care a fost făcută vineri, 17 iunie.

Ucraina a căutat să adere la UE încă de la „revoluția portocalie” din 2004 și, mai accentuat, de la protestele de la Maidan din 2013-2014. În așteptarea unui rezultat pozitiv, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a spus: „Este ca și cum ai intra în lumină din întuneric”.

Ambasadorul Ucrainei la UE, Vsevolod Chentsov, a spus că mișcarea va marca „un semnal pentru Moscova că Ucraina, precum și alte țări din fosta Uniune Sovietică, nu pot face parte din sferele de influență ruse”, potrivit The Guardian.

Mișcarea vine la doar o zi înainte de aniversarea a patru luni de cand președintele rus Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să intre în Ucraina pentru ceea ce Rusia a insistat că nu este un război, ci o „operație militară specială”.

Procesul de aderare la UE poate fi lung. Până astăzi, lista oficială a țărilor candidate includea Albania, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Turcia. Turcia a câștigat statutul de candidat în 1999, Republica Macedonia de Nord în 2005.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris joi pe Twitter: „Astăzi este o zi bună pentru Europa”.

„Această decizie ne întărește pe toți. Întărește Ucraina, Moldova și Georgia, în fața imperialismului rus. Și întărește UE”, a adăugat ea, referindu-se la aprobările cererilor Moldovei și Georgiei pentru candidatura la aderare”.

Maia Sandu a declarat: „Zi istorică pentru Moldova: Consiliul European ne-a oferit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor.

Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort - și pe care suntem pregătiți să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!”

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că salută decizia Consiliului European de a acorda Ucrainei statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Zelensky a spus că este „un moment unic și istoric" în relațiile dintre Uniunea Europeană și Ucraina.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel