Activele rusești ale grupului Renault au devenit proprietatea statului, anunță Moscova.
Activele rusești ale grupului Renault, inclusiv ponderea concernului francez în AvtoVAZ și uzina de automobile din Moscova CJSC Renault Rusia, devin proprietatea statului, a informat serviciul de presă al Ministerului Industriei și Comerțului din Rusia, scrie Interfax.
Au fost semnate acorduri privind transferul a 100% din acțiunile CJSC Renault Rusia către guvernul de la Moscova, 67,69% din acțiunile AvtoVAZ - către statul rus reprezentat de FSUE NAMI. Acțiunile rămase ale producătorului auto rus vor fi păstrate de corporația de stat Rostec. Renault va avea, de asemenea, opțiunea de a-și răscumpăra participația la AvtoVAZ, care ar putea fi exercitată în următorii 6 ani. Ambele tranzacții sunt aprobate de Serviciul Federal Antimonopol, notează Ministerul Industriei și Comerțului din Rusia.
„Transferul unei cote din grupul Renault către stat va asigura păstrarea controlabilității AvtoVAZ și posibilitatea continuării funcționării întreprinderii în fața restricțiilor impuse de sancțiuni. În acest fel, vom păstra competențele cheie, ciclul de producție și locuri de muncă”, a declarat ministrul Industriei și Comerțului, Denis Manturov, prin intermediul serviciului de presă.
În conformitate cu licențele existente, producția întregii linii de mașini Lada la fabricile AvtoVAZ va continua. Compania va fi, de asemenea, angajată în întreținerea mașinilor Renault pe piața rusă. Uzina Renault din Moscova va fi preluată de oraș, iar acolo vor fi produse mașini Moskvich, a scris primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, pe blogul său.
"Proprietarul străin a decis să închidă uzina Renault de la Moscova. (...) Am decis să duc uzina la echilibrul orașului și să reiau producția de mașini de pasageri sub marca istorică Moskvich", a spus primarul, adăugând că autoritățile orașului ar încerca să „mențină o mare parte a echipei care lucrează direct la fabrică și subcontractanții acesteia.
Partenerul tehnologic al uzinei va fi KAMAZ. În prima etapă, întreprinderea va lansa producția de mașini cu motor cu ardere internă, apoi de mașini electrice. De asemenea, este posibil să se lanseze producția de componente auto, anunță cei de la Moscova. În urmă cu aproximativ o sută de ani, fabrica de automobile de pe Volgogradsky Prospekt a început să producă mașini Ford, apoi a produs Moskvich-uri. Din 1998, compania cooperează cu Renault.
"Astăzi am luat o decizie dificilă, dar necesară. Facem alegeri responsabile pentru cei 45.000 de angajați ai noștri din Rusia, menținând în același timp performanța Grupului și capacitatea noastră de a ne întoarce în țară în viitor, într-un context diferit. Am încredere în Renault. Capacitatea Grupului de a accelera în continuare transformarea și de a depăși obiectivele pe termen mediu”, a declarat CEO-ul Grupului Renault, Luca de Meo.
Renault a început producția de mașini în Rusia în 2005. Renault, care a avut cea mai mare expunere pe piața rusă dintre producătorii de automobile occidentali, și-a suspendat operațiunile la fabrica din Moscova în martie 2022, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.
VEZI ȘI: Renault şi-a suspendat activităţile la uzina din Moscova
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu