Relicvă veche de 5.500 de ani, descoperită în Israel / „Acest lucru nu a fost realizat de una sau câteva persoane“ / video

Foto: Freepik
Foto: Freepik

La mică distanță de un parc industrial plin de mașini și fabrici moderne, a fost făcută o descoperire arheologică. Cercetătorii israelieni au dat de curând peste ceea ce ei cred că este cea mai veche poartă de oraș din țară. Cu o vechime de aproximativ 5.500 de ani, arheologii spun că această relicvă intrigantă ajută la aflarea informațiilor cu privire la perioada în care au început să apară centrele urbane în zonă.

Poarta a fost descoperită recent de Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA) la Tell Erani, lângă Zona Industrială Kiryat Gat, în timpul pregătirilor pentru o nouă conductă de apă. Înainte de această descoperire, cea mai veche poartă din Israel a fost identificată la Tel Arad și a fost datat cu aproximativ 300 de ani mai târziu decât această ultimă descoperire, conform IFL Science.

Poarta are o înălțime de 1,5 metri și este flancată de două turnuri din pietre mari care erau atașate de zidurile orașului. Acestea au fost descoperite în săpăturile anterioare. Poarta este străpunsă de un drum construit din pietre mari care duce în orașul antic.

Tel Erani a fost cercetat arheologic încă din anii 1950. Orașul a rezistat de secole, dar se pare că a fost la apogeu în timpul epocii timpurii a bronzului, în jurul anilor 3330-3050 î.Hr. Așa cum s-a întâmplat mai mereu cu orașele mari, în cele din urmă a căzut în ruine în jurul secolului al VI-lea î.Hr., cel mai probabil după ce a fost invadat de babilonieni, care au distrus și Ierusalimul în această perioadă.

Relicvă veche de 5.500 de ani, descoperită în Israel 

Fiind cea mai veche poartă a orașului recuperată vreodată în Israel, cercetătorii sugerează că centrele urbane au apărut probabil în această parte a Levantului mai devreme decât se credea anterior.

„Este pentru prima dată când o poartă atât de mare care datează de Epoca Timpurie a Bronzului a fost descoperită. Pentru a construi poarta și zidurile de fortificație trebuiau aduse pietre de la distanță, trebuiau fabricate cărămizi și zidurile de fortificație trebuiau realizate și ele. Acest lucru nu a fost realizat de una sau câteva persoane”, a declarat Emily Bischoff, directorul săpăturii arheologice, de la Autoritatea pentru Antichități din Israel, într-o declarație trimisă IFLScience.

„Sistemul de fortificații este o dovadă a organizării sociale care reprezintă începutul urbanizării”, a mai precizat ea.

În mod clar, însă, poarta a fost construită pentru a menține o forță exterioară pe cealaltă parte a zidurilor orașului. Ca atare, arheologii sugerează că vechea poartă este utilă și pentru înțelegerea rivalităților și a războiului antic.

„Este probabil ca toți trecătorii, comercianții sau dușmanii, care doreau să intre în oraș să treacă prin această poartă impresionantă. Poarta nu numai că a apărat așezarea, dar a transmis și mesajul că face face parte dintr-o așezare bine organizată politic, social și economic”, a declarat Martin-David Pasternak, un arheolog la IAA.

„Acesta a fost mesajul către străini, posibil și către Egipt, unde procesul care avea să ducă la unificarea Egiptului de Jos și de Sus sub regele Narmer deja începea”, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel