Reguli de bază pentru o alimentație sănătoasă

Aceste reguli vizează combinarea corectă a alimentelor, cât de important este micul dejun, cum și cât să consumi fructele, apa și cât de mult contează să mesteci mâncarea. În jurul fiecărei teme sunt reguli care țin de o alimentație sănătoasă. Le poți urma?

Micul dejun este esențial pentru o alimentație sănătoasă

Principala regulă într-o alimentație sănătoasă: nu sări peste micul dejun. Micul dejun îți oferî energia de dimineata – când ești cel mai productiv – și dă tonul zilei. De altfel, mesele în general, ar trebui luate atunci cand avem nevoie de energie suplimentară. Daca vrei să sari peste o masa, mai bine renunți la cina. Foarte mulți oameni fac greșeala de a sări peste masa de dimineață deoarece sunt ocupați și acordă mai multă importanță cinei, deoarece atunci au mai mult timp. Fiecare masă este importantă în felul ei, însă cea de dimineață dă tonul zilei care ne așteapă, scrie Televiziunea-medicala.ro.

Cât de important este să mesteci mâncarea și de ce?

O altă regulă care conduce spre o alimentație sănătoasă este:  mestecă mâncarea și nu înfuleca! Una dintre cele mai frecvente greșeli legate de nutriție, generată și de stilul de viață fast-food este "înfulecatul" în graba și tratarea meselor ca pe o obligație. Problema vine din faptul că în clipa în care mancarea este mestecată, în gură sunt secretate o serie de enzime care încep practic digestia alimentelor. Daca "înfuleci", acest proces nu va mai avea loc. Suplimentar, mestecarea corectă transformă mâncarea din bucați, într-un bol alimentar, care alunecă în jos înspre aparatul digestiv și care este mai ușor de digerat de către acesta. Astfel, simplificăm munca întregului aparat digestiv și cantitatea de energie folosită pentru a descompune mancarea în elementele componente.

Citiți etichetele produselor

Dacă citești etichetele de pe produse ai să rămâi surprins! Spre exemplu, în unele mezeluri cantitatea de carne efectivă este sub 50%, ceea ce înseamnă că sunt adăugate suplimentar mai multe elemente chimice  decât elementul de bază propriu-zis. Deci, citește etichetele, dacă vrei să știi ce manânci! Ca un pont, încearcă să incluzi în alimentația ta produse care au un conținut mai scăzut de sare, zahăr și grăsimi.

Cum consumi corect fructele?

Este indicat ca fructele să nu fie amestecate cu alte alimente, ci consumate singure. Acestea se numără printre alimentele cel mai ușor de digerat și suplimentar ele fermentează intens în stomac. Pe scurt, fructele ar trebui să fie la ceva distanță de celelalte mese. Sau să constituie o masă în sine. În cazul în care ai mancat ceva greu înainte și care durează până când va fi digerat (cum ar fi carnea cu grăsime), va dura o vreme până carnea e digerată, timp în care fructele vor aștepta în stomac și vor fermenta în continuare.

Alimente proaspete vs. Alimente procesate

Alege sănătos! Alege să mănânci alimente proaspate! De obicei, cele procesate au cantități mari de zahăr, grăsimi, sare, conservanți, aditivi. Mănânci 75% alimente procesate și 25% proaspete? Schimbă proporția!

Masa de seara

Principala regulă în ceea ce privește masa de seara este să o iei cu câteva ore înainte de somn. Dacă nu poți sări peste ea, alege pentru această masă alimente ușoare, care pot fi digerate rapid. Mesele ar trebui luate în acele momente ale zilei când avem nevoie de energie suplimentară, iar noaptea nu e cazul. 

Nu neglija orele de somn

Nu te culca prea târziu! Vezica biliară funcționează optim între orele 23 și 2, când elimină toxinele. Nu exagera cu culcatul târziu, sistemul digestiv va protesta.

Ascultă-ți corpul și ține cont de nevoile lui

Corpul ne transmite tot felul de semnale, pe care noi trebuie doar să le ascultam. E vorba de a ține cont de ceea ce îți spune corpul tău: simți că ai mancat mult? Oprește-te. Că ai mâncat cam dulce? Oprește-te.

Efectele unei căni cu apă dimineața

Pentru un tranzit mai bun, bea un pahar cu apă (2-300 ml)! Eventual, poți să storci puțină lămâie. Apa caldă parcurge traseul digestiv și curăță intestinele de ceea ce a rămas acumulat din ziua precedentă. Consumă cât mai multe lichide, dar neapărat doi litri de apa / zi! Da, sfatul clasic de a consuma zilnic lichide. Aici nu intră doar consumul de apă, ci și de alte lichide pe care le poți consuma de-a lungul zilei – ceaiuri, sucuri, fresh-uri. Recomandarea este ca în timpul mesei să nu exageram cu băutul apei, sucurilor, al lichidelor în general. De preferat la 20-30 de minute înainte/după masa (asta nu înseamnă sa ții setea, ci să nu exagerezi). Prea multe lichide în timpul mesei duc la diluarea enzimelor digestive, care automat duce la îngreunarea digestiei – durează mai mult, consumă mai multă energie.

Redu consumul anumitor alimente

Evită să mănânci carne roșie în cantități mari, alimente rafinate, prăjite, lactate și mezeluri. Nu vorbim de a renunța complet la ele, ci de a reduce cantitatea lor și de a consuma mai multe alimente proaspete, legume și fructe.

Afectează cafeaua, alcoolul și țigările alimentația sănătoasă?

Da, în mod clar o afectează. Atât cafeaua cât și alcoolul trebuie ținute sub control! Este permis să bei o cafea, cel mult două pe zi, însă asta în funcție de vârsta pe care o ai. Un pahar de vin este recomandat și de către unii doctori să fie consumat, însă nu uitați când să vă opriți. În ceea ce privește consumul de țigări, acesta este contraindicat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel