Mai mult de jumătate dintre primarii Cataloniei (nord-estul Spaniei) s-au angajat sâmbătă să participe la organizarea unui referendum privind autodeterminarea, la 1 octombrie, chiar dacă acesta a fost interzis de justiția spaniolă, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Peste 500 de primari, din cei 948 câți numără a doua regiune ca populație din Spania (7,5 milioane de locuitori), au participat sâmbătă la o adunare la Universitatea din Barcelona pentru a prezenta un manifest în care s-au angajat "să colaboreze cu guvernul catalan pentru toate acțiunile pe care le va solicita", a constatat un corespondent al AFP.
Executivul regional este condus de separatiști de la începutul lui 2016, după victoria unei coaliții favorabile secesiunii în alegerile regionale din septembrie 2015.
Separatismul este deosebit de puternic în regiunile rurale din Catalonia, dar mai slab în orașe ca Barcelona care are o populație de 1,6 milioane de locuitori.
Activista de stânga Ada Colau, primar al orașului, nu și-a dezvăluit până în prezent poziția în această problemă.
Șeful executivului regional, Carles Puigdemont, va avea nevoie de sprijinul ei pentru a duce la bun sfârșit proiectul său de referendum, în special pentru a putea amplasa urne în clădirile care aparțin municipalității.
"Nu vom da înapoi din fața niciunui obstacol politic, juridic sau de altă natură ridicat în cale de stat", mai scrie în manifestul primarilor separatiști.
Vineri, șeful guvernului spaniol, conservatorul Mariano Rajoy, le-a reamintit aleșilor municipali că au obligația de a respecta legea, insistând asupra faptului că referendumul nu va avea loc.
"Sunt îngrijorați și acesta este motivul pentru care trec la amenințări", a declarat sâmbătă Carles Puigdemont.
Opinia publică din Catalonia este divizată în legătură cu independența: aproximativ 48,5% dintre catalani sunt împotriva secesiunii și 44,3% sunt pentru, potrivit unui recent sondaj realizat de un institut din subordinea executivului catalan. O largă majoritate, peste 70%, dorește ca problema să fie decisă în urma unui referendum, mai scrie AFP.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu