EXCLUSIV  Rareș Bogdan: România mai are o șansă la Schengen / Tomac: Chestiune inacceptabilă. Ai intrat cu o decizie și ieși cu două? Acest conflict trebuia reclamat

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Lumina de la capătul tunelului în ceea ce privește aderarea la Schengen își pierde strălucirea. 

Europarlamentarul Rareș Bogdan a declarat pentru publicația vieneză „Der Standard” că România ar mai avea o șansă la Schengen. Parlamentarul a invocat „șahul relațiilor internaționale”, potrivit căruia Karl Nehammer, cancelarul Austriei, are nevoie de România și Bulgaria pentru a deveni secretar al NATO, anul viitor. 

Mai mult, Rareș Bogdan a mai punctat faptul că România ar putea adera la Schengen după alegerile interne ale Austriei, din toamna lui 2024. Scenariile puse în vedere sunt cele ale unei aderări „pas cu pas”, în detrimentul unei „aderări cu efecte imediate”.

În această context, am luat legătura și cu Eugen Tomac, europarlamentar și acesta, pentru a afla mai multe despre „visul” aderării la Schengen.

„Cred că s-au făcut câteva greșeli mari pe care nu trebuia să le facă statul român. Având în vedere că negocierile și evaluările s-au făcut la pachet cu Bulgaria, noi trebuia să avem o strategie comună cu aceasta. Trebuia să mergem împreună peste tot la negocieri cu statele care au obiecții. 

Președintele României are o pârghie extrem de importantă în Consiliul European. Karl Nehammer e membru în Consiliul European, iar subiectul trebuia adus pentru că e un subiect de interes european extinderea spațiului Schengen.

În Consiliul European se putea lua decizia, cum s-a făcut și în cazul altor state. Faptul că noi așteptăm de 16 ani pentru Schengen e o chestiune inacceptabilă.”, ne-a precizat Eugen Tomac.

S-a intrat cu o decizie și s-a ieșit cu două - conflict de natură juridică?

„Din punctul meu de vedere, s-a greșit flagrant pentru că, anul trecut, după ședința JAI (N.R. Formațiunea Justiție și Afaceri Interne) din 8 decembrie, când Croația a fost acceptată și România, refuzată... trebuia să dăm în judecată Consiliul UE pentru acest abuz de putere. De ce? pentru că în Consiliul JAI de anul trecut s-a intrat cu propunerea intrării României, Bulgariei și Croației și s-a ieșit cu două decizii: Croația acceptată, restul nu. În acest context consider că s-a creat un conflict juridic, nu politic. Ai intrat cu o decizie și ieși cu două? Acest conflict trebuia reclamat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene la două luni de zile de la eveniment, lucru pe care România nu l-a făcut.”, a mai precizat Eugen Tomac, pentru DC News.

Perspectiva asupra situației actuale a europarlamentarului Eugen Tomac intră într-un contrast puternic cu cea a parlamentarului european Rareș Bogdan. Dacă ultimul aduce aminte de „speranță”, primul notează că „am epuizat toate căile”.

„Practic, am ratat prin propria ineficiență și inactivitate șansa de a schimba soarta în ceea ce privește aderarea. Mâine va fi o simplă discuție la nivel de JAI unde se vor discuta perspectivele aderării, dar noi nu ne vom bucura de simplă apreciere, ci de fapte.  Faptul că Austria și Olanda se opun aderării României și Bulgariei reprezintă o încălcare flagrantă a tratatului. Decizia trebuia luată în acest an, sau chiar de anul trecut. Șansele noastre au fost epuizate.”, a mai punctat Eugen Tomac.

DC News: Cum arată relațiile dintre România și Austria la momentul actual?

„Atât timp cât Guvernul de la Viena manifestă o abordare distrugătoare în relația cu noi și de neîncredere totală este evident că relațiile noastre sunt la un nivel destul de scăzut.”, a încheiat europarlamentarul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel