Raportul ambasadoarei SUA la ONU: Sute de mii de ucraineni au fost strămutaţi cu forţa în Rusia

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Potrivit documentărilor realizate de către jurnalişti şi organizaţii de apărare a drepturilor omului civilii ucraineni au fost forţaţi să traverseze frontiera spre Rusia şi alţii spre zone din Ucraina ocupate de armata rusă.

Ambasadoarea Linda Thomas-Greenfield a declarat pentru postul de radio american NPR că scara acestor strămutări este uriaşă şi vastă, unii oameni fiind duşi la graniţa Rusiei cu Coreea de Nord, potrivit Agerpres.

"Avem dovada că ruşii au strămutat sute de mii de cetăţeni ucraineni, inclusiv copii", a spus ambasadoarea Linda Thomas-Greenfield pentru NPR.

Aceşti oameni "sunt interogaţi, sunt în detenţie, sunt deportaţi. Unii sunt trimişi în zone extrem de îndepărtate din estul Rusiei, lângă frontiera cu Coreea de Nord şi ei sunt trimişi acolo pentru că aceasta este o încercare a ruşilor de a suprima rezistenţa", a spus ambasadoarea.

Ea le-a cerut ONU şi organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului să asigure acces la tabere unde sunt ţinuţi ucrainenii strămutaţi.

Moscova a declarat că ucrainenii care sosesc în Rusia sunt refugiaţi şi sunt îngrijiţi de statul rus.

Citește și:

Autoritățile rusești de ocupație din Herson plănuiesc referendumul de anexare pe 4 noiembrie

Autoritățile de ocupație susținute de Rusia din regiunea Herson din Ucraina au raportat miercuri că se vor pregăti să organizeze referendumuri privind încorporarea teritoriului în Rusia pe 4 noiembrie, când Rusia sărbătorește Ziua Unității.

Mai devreme, Andrey Turchak , liderul partidului de guvernământ Rusia Unită, a sugerat că data ar fi una potrivită pentru referendumuri în toate teritoriile ocupate ale Ucrainei. „Aceasta este o dată istorică și una care ne unește pe toți. [...] Organizarea referendumurilor în această zi ar fi corectă și simbolică”, a spus el. Potrivit publicației Meduza, autoritățile ruse au luat în considerare organizarea de referendumuri în teritoriile ocupate în două etape: mai întâi în regiunile Herson și Zaporizhzhia, apoi în autoproclamatele „republici populare” Donețk și Lugansk.

Oamenii de acolo sunt foarte îngrijorați”. Scenariile cele mai probabile pentru ”referendumurile” de anexare a Kremlinului

Potrivit sursei citate, de mai bine de șase luni, oficialii de la Kremlin așteaptă momentul potrivit pentru a anexa mai multe teritorii ale Ucrainei. La începutul războiului, surse apropiate administrației Putin au declarat că autoritățile ruse speră să organizeze ”referendumuri” în acest sens.

Când progresul Rusiei în război a încetinit, planul de organizarea a refendumurilor a trecut în iulie, apoi în septembrie. Pe tot parcursul lunii august, autoritățile păreau să-și schimbe planurile aproape săptămânal;

Cheia problemei lor este că, în timp ce liderii Rusiei simt o presiune politică crescândă pentru a declara controlul asupra regiunilor ocupate, ei nu controlează de fapt toate pământurile pe care doresc să le anexeze. Publicația Meduza a oferit o listă a celor mai probabile posibilități pentru pseudo-referendumurile de la începutul lunii septembrie.

Toate deodată sau două la un moment dat

”Știu cum se simt oamenii, am văzut sondajele și știu că rezultatele referendumului viitor vor fi fără echivoc în favoarea aderării la Rusia”, a declarat Serghei Kiriyenko, primul adjunct al șefului de cabinet al lui Vladimir Putin, imediat ce acesta se întorsese din autoproclamatele ”republici populare” Donețk și Lugansk, unde a vizitat un centru de pregătire a piloților de drone.

Dar, potrivit a trei surse apropiate de Kremlin, călătoria lui Kiriyenko avea și un alt scop: el monitoriza pregătirile pentru ”referendumurile” planificate de Rusia privind încorporarea regiunilor în Federația Rusă.

La scurt timp după ce Rusia și-a lansat războiul pe scară largă împotriva Ucrainei, Kiriyenko a devenit omul de bază neoficial al Kremlinului în teritoriile Donbas. În ultimele luni, el și-a asumat responsabilitatea de a planifica ”referendumuri” în părțile ocupate ale regiunilor Herson și Zaporojie.

Pe 27 august, Kiriyenko a susținut că deține date care indică faptul că 91-92% dintre rezidenții din autoproclamatele republici Donbas și 75-77% dintre rezidenții din regiunile Herson și Zaporizhzhia susțin anexarea Rusiei.

Nu este clar de unde a obținut aceste informații; nu există statistici sigure asupra opiniei publice în zonele ocupate. Cu toate acestea, Kremlinul a efectuat anchete clasificate în teritorii – iar rezultatele lor au sugerat un nivel de sprijin popular pentru aderarea Rusiei, care este mult mai mic decât spera Kremlinul.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel