Interzis la a le cultiva, verde la a le consuma. Rapiță și soia modificate genetic autorizate de Bruxelles în alimente și furaje

Sursa foto: pxhere.com
Sursa foto: pxhere.com

Decizie în urma avizului pozitiv al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară. Nu vor putea fi cultivate, dar UE este hotărâtă să deschidă porțile OMG-urilor de nouă generație.

Comisia Europeană a autorizat două culturi modificate genetic pentru alimente și furaje. Acestea sunt rapița, autorizată pentru prima dată, și boabele de soia, care primesc în schimb o reînnoire. 

Autorizarea executivului european nu permite cultivarea în UE. Aceste culturi modificate genetic au fost supuse unei proceduri descrise drept ”completă și riguroasă”, care conform experților ar garanta un nivel ridicat de protecție a sănătății umane și animale și a mediului.

Autorizația se bazează pe un aviz al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care a emis o evaluare științifică favorabilă, concluzionand că aceste organisme modificate genetic (OMG) sunt la fel de sigure ca și omologii lor convenționali, potrivit Agrifood.

Trebuie subliniat că, în ceea ce privește această alegere, statele membre nu au atins o majoritate calificată pro sau împotriva autorizației în cadrul Comitetului permanent și al Comisiei de apel ulterioare. Autorizațiile au fost apoi adoptate în mod autonom de Bruxelles și sunt valabile 10 ani. Toate produsele obținute din aceste OMG-uri vor fi în orice caz supuse standardelor Uniunii Europene privind etichetarea și trasabilitatea.

După o fază inițială caracterizată de precauție deosebită, sub presiunea mișcărilor ecologiste și a asociațiilor micilor producători, Uniunea Europeană și-a schimbat abordarea față de OMG-uri în ultimii ani.

Comisia Europeană declară că monitorizează progresul continuu al biotehnologiei moderne, ”pentru a evalua modul în care UE poate profita de inovația în sectorul agroalimentar”, fără a compromite totuși standardele înalte de siguranță.

În ultimul deceniu s-au dezvoltat noi tehnici, precum cele de așa-numită ”editare a genomului” care presupun manipularea ADN-ului unei plante prin îmbunătățirea anumitor caracteristici fără a fi nevoie să insereze ADN extern.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel