Rachetă Space X. Satelit de 6 tone, plasat pe orbită

 O rachetă din gama Falcon 9 a companiei SpaceX a decolat cu succes marţi dimineaţă în cadrul celei de-a 50-a lansări a acestui tip de lansator spaţial, la doar şapte ani şi nouă luni după prima sa călătorie în spaţiu, relatează UPI şi AFP. 

Racheta americană, ce transportă pe orbită un satelit de telecomunicaţii spaniol Hispasat 30W-6, a fost lansată la ora 05:33 GMT, de la baza Cape Canaveral din Florida, Statele Unite. 

Cântărind circa 6 tone şi având o mărime asemănătoare celei a unui autobuz, Hispasat 30W-6 este cel mai mare satelit lansat de SpaceX spre o orbită geostaţionară. 

Zborul cu numărul 50 al Falcon 9 va fi lansat diseară, purtând (satelitul) Hispasat pentru Spania. Cântărând 6 tone şi având aproape dimensiunea unui autobuz, acesta va fi cel mai mare satelit geostaţionar pe care l-am lansat vreodată, a scris luni pe Twitter Elon Musk, fondatorul SpaceX. 

La aproximativ 33 de minute după lansare, satelitul a fost amplasat pe orbita geostaţionară prevăzută, a anunţat Space X într-un mesaj transmis pe internet. 

Scopul satelitului 

Satelitul va contribui la extinderea serviciilor de televiziune, de transmisiuni în bandă largă şi de telecomunicaţii în Europa şi nord-vestul Africii. 

Acest satelit este foarte important pentru noi, a declarat pentru Florida Today Antonio Abad, directorul departamentului de tehnologie pentru Hispasat. El a precizat că evenimentul reprezintă "momentul culminant al actualei etape de dezvoltare a companiei cu sediul în Madrid. 

O rachetă din gama Falcon 9 a fost lansată pentru prima dată pe 4 iunie 2010. De la zborul său inaugural, racheta a fost îmbunătăţită, iar puterea sa de propulsie a fost optimizată, Falcon 9 devenind unul dintre cele mai eficiente sisteme de lansare din industria aerospaţială. 

Cum funcționează racheta 

Propulsată de nouă motoare Merlin, prima treaptă a rachetei Falcon 9 stăpâneşte arta aterizării la scurt timp după lansare, întrucât este capabilă să revină pe Terra în poziţie verticală şi să se coboare la punct fix, plasându-se pe sol sau pe barje în ocean, în urma unei coborâri controlate. Aceste lansări de rachete reciclate fac parte din planul Space X de reducere a costurilor misiunilor spaţiale şi de reutilizare a componentelor rachetelor după fiecare utilizare. 

Marţi, compania SpaceX, care dorea iniţial ca prima treaptă a lansatorului să amerizeze pe o barjă din Oceanul Atlantic, a explicat într-un comunicat citat de AFP că a renunţat la executarea unei astfel de manevre din cauza vremii nefavorabile, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel