EXCLUSIV  Putin, cu ochii pe România. Chirieac „traduce” ce a vrut să zică președintele Rusiei cu referire la țara noastră

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Președintele rus Vladimir Putin a susținut, joi, conferința sa anuală de presă, în cadrul căreia a vorbit şi despre sistemele balistice din România şi Polonia, criticând faptul că NATO s-a extins spre est.

Întrebat de un jurnalist Sky News dacă Rusia poate oferi garanţii că nu va ataca Ucraina sau alt stat, în contextul în care Moscova cere la rândul său garanţii din partea NATO, Vladimir Putin a răspuns, în conferinţa de presă de final de an: "Ne-am apropiat noi de frontierele Statelor Unite şi ale Marii Britanii? Ei s-au apropiat de noi. Iar acum spun: «Ucraina va fi stat membru NATO». Ulterior, vor apărea sisteme de armament".

"Dumneavoastră cereţi garanţii din partea mea, dar dumneavoastră trebuie să oferiţi garanţii. În anii 1990, ni s-a spus că NATO nu se va deplasa deloc spre est. Şi ce s-a întâmplat? Ne-au înşelat în mod grosolan. Au fost cinci valuri de extindere a Alianţei Nord-Atlantice. Iar acum apar sisteme de armament corespunzătoare în România şi Polonia", a subliniat Vladimir Putin, conform agenţiei Tass.

Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Rusia susţine că aceste sisteme pot fi utilizate inclusiv în scop ofensiv. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană. Vladimir Putin a avertizat în mai multe rânduri că Rusia va reacţiona la instalarea sistemelor balistice în apropierea frontierelor ruse.

Vladimir Putin cere garanţii că NATO nu va continua extinderea spre est şi nu va instala echipamente militare în Ucraina şi în apropierea frontierelor Rusiei. "Rusia este interesată în mod serios să obţină garanţii juridice credibile prin care să fie exclusă extinderea NATO spre est şi instalarea de echipamente militare ofensive în ţări vecine cu Rusia", a anunţat Kremlinul. Conform unui consilier prezidenţial rus, preşedintele Chinei, Xi Jinping, a anunţat că împărtăşeşte preocupările lui Vladimir Putin şi susţine solicitarea preşedintelui Rusiei de a obţine garanţii de securitate din partea Alianţei Nord-Atlantice, relatează Mediafax.

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat declaraţiile făcute de către liderul de la Kremlin

"Îmi este foarte teamă că Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, nu a dislocat 200.000 de oameni plus tehnica militară aferentă doar pentru o demonstraţie de forţă în faţa occidentului. Îmi este foarte teamă că în perioada următoare Rusia va ataca Ucraina sau cel puţin zona de sud a Ucrainei. Se va întâmpla ceea ce au anticipat analiştii occidentali, şi anume că Moscova ar putea ocupa tot litoralul ucrainean al Mării Negre, până la gurile Dunării, deci până la frontiera cu România, făcând, totodată, şi joncţiunea cu Transnistria.

Discursul lui Putin şi ceea ce a spus el în conferinţa de presă anuală este mai degrabă o justificare a unei agresiuni militare, decât o tendinţă de negociere. Coroborat cu creşterea aberantă a preţului la gaze naturale şi punerea întregii Europe într-o situaţie energetică şi economică dificilă, totul îmi dă senzaţia că Putin chiar nu glumeşte în legătură cu Ucraina. Cel puţin nu acum", a declarat Bogdan Chirieac.

Au românii de ce să se teamă?

Întrebat dacă au românii de ce să se teamă, Bogdan Chirieac a spus: "Nu cred că România şi ţările NATO vor fi atrase într-un război direct cu Rusia. Însă consecinţele războiului dintre Rusia şi Ucraina vor fi resimţite în toată Europa şi mai departe de Europa. Va creşte foarte mult tensiunea politică şi, de asemenea, vor fi consecinţe economice. Se vor impune sancţiuni economice fără precedent. De altfel şi Putin anticipează asta, fiindcă a şi anunţat un parteneriat fără limite între Rusia şi China. Or şi China este supusă sancţiunilor occidentale în acest moment.

Dar fundamental, nu vor cădea bombe în România şi românii nu vor pleca la război. De altfel nici americanii, nici englezii, nici francezii, nici germanii nu vor pleca la război. Dar asta nu înseamnă că ne vor ocoli consecinţele războiului".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel