Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat marţi cu omologul său din Franţa, Emmanuel Macron, despre tensiunile cu Ucraina.
Putin a pledat pentru măsuri de consolidare a stabilităţii, iar, în acest context, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a exprimat disponibilitatea reluării contactelor.
Conform Palatului Élysée, Emmanuel Macron i-a cerut lui Vladimir Putin "clarificări" în legătură cu evenimentele din Ucraina şi Mali. Franţa este îngrijorată de activităţile grupului paramilitar rus Wagner în Mali.
Preşedinţia Rusiei a anunţat că Vladimir Putin l-a informat pe Emmanuel Macron că diplomaţia rusă depune eforturi pentru "consolidarea stabilităţii şi securităţii pe continentul european", conform site-ului SudOuest.fr. Kremlinul a precizat că Vladimir Putin a denunţat "refuzul Kievului de respectare a Acordurilor de la Minsk", argumentând că sunt necesare "măsuri concrete" decise în formatul Normandia, din care fac parte Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa.
În acest context, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat marţi seară că este dispus să discute cu Rusia în orice tip de format. "Ucraina este pregătită să implementeze ceea ce s-a stabilit prin acorduri", a afirmat Volodimir Zelenski, potrivit agenţiei Reuters, citată de Mediafax.
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat, marţi, Rusia că un eventual atac militar asupra Ucrainei va avea "un preţ foarte mare", reafirmând susţinerea pentru suveranitatea naţiunii ucrainene.
"Astăzi am discutat despre consolidarea efectivelor militare ruse în apropierea Ucrainei. În pofida apelurilor internaţionale în sensul transparenţei şi reducerii tensiunilor, acumularea de trupe continuă", a afirmat Jens Stoltenberg cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o cu premierul României, Nicolae Ciucă.
"Am stabilit clar că orice nouă agresiune împotriva Ucrainei va avea un preţ foarte mare. Vom continua să susţinem politic şi practic partenerul nostru foarte apropiat Ucraina. Susţinem suveranitatea Ucrainei şi integritatea teritorială a ţării, susţinem dreptul Ucrainei de a-şi alege propriul drum", a subliniat Jens Stoltenberg, conform unei declaraţii postate pe site-ul NATO şi vizualizată de MEDIAFAX.
Jens Stoltenberg a precizat că Alianţa Nord-Atlantică este pregătită pentru un dialog consistent cu Rusia, exprimând intenţia de a convoca o reuniune a Consiliului NATO-Rusia la începutul anului viitor.
Stoltenberg a reiterat că orice dialog cu Rusia se va derula pe baza principiilor-cheie ale securităţii europene şi prin consultări cu partenerii europeni ai NATO, inclusiv cu Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu